···Okunma: 24 Ocak 2026 12:01 Yüzmeyi sever misiniz? Denizleri seyretmeyi… Denizde yaşayan canlılardan hangilerini tanıyorsunuz? Peki bu canlılar sizce zeki mi daha doğrusu, bütün canlılar zeki mi? Frank Schätzing’in Sürü adlı romanı tam da bu sorularla okurun zihnini meşgul eden, dev bir film izliyormuş hissi veren sarsıcı bir kitap.
Roman, dünyanın farklı bölgelerinde denizlerde meydana gelen açıklanamayan olaylarla başlar. Balinalar saldırganlaşır, denizanaları kıyıları istila eder, okyanus adeta insanlığa karşı bir tepki vermeye başlar. Denizler hakkında ne biliyoruz, ne bilmiyoruz? İnsan, okyanusların derinliklerine gerçekten ne kadar hâkim? Schätzing, bu bilinmezliği bilimsel verilerle harmanlayarak okurun karşısına çıkarır ve denizlerin sandığımızdan çok daha karmaşık, hatta bilinçli olabileceği fikrini ustalıkla işler.
Kitap boyunca denizde yaşayan canlılara bakış açımız sorgulanır. Onları yalnızca içgüdüleriyle hareket eden varlıklar olarak mı görmeliyiz, yoksa kendilerine özgü bir zekâları mı var? Sürü, bu soruyu daha da genişleterek tüm canlıların zekâ kavramını yeniden düşünmemizi ister. İnsan kendini doğanın zirvesinde konumlandırırken, aslında ne kadar savunmasız olduğunu fark eder.
Anlatım gücü ve detay zenginliğiyle roman, okura gerçekten dev bütçeli bir film izliyormuş hissi verir. Bilim insanları, politikacılar ve askerler aracılığıyla küresel bir perspektif sunulurken gerilim giderek artar. Evet, kitap hacimli ve yer yer ağır ilerleyebilir; ancak sunduğu fikirler ve yarattığı atmosfer bu emeğe fazlasıyla değerdir.
Sonuç olarak Sürü, denizlere farklı bir gözle bakmanıza neden olacak, “insan mı güçlü, yoksa doğa mı?” sorusunu uzun süre zihninizde tutacak etkileyici bir romandır. Denizi seven, yüzmeyi seven ya da sadece dalgaların altında neler olabileceğini merak eden herkes için unutulmaz bir okuma deneyimi sunar.