Münireler hâlâ aramızda…
2026 3. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 17:54
Bu kitap büyük olaylardan çok içte yaşanan kayıpları, yüksek sesle değil fısıltıyla anlatıyor. Romanın merkezinde Münire var ama asıl anlatılan insanların kendi kaderlerine sessizce boyun eğerek hayatlarını yavaş yavaş kaybetmesi. İnsanlar kötü oldukları için değil, geç kaldıkları, sustukları ve korktukları için kaybediyordu. Roman boyunca “hep o şarkı” sadece bir melodi değildi. Geçmişe duyulan özlem, kaçırılmış ihtimaller ve artık geri gelmeyecek bir zamanın sembolüydü. Yakup Kadri bu romanda ne sert bir eleştiri yapıyor ne de yüksek bir dramatik kurgu kuruyor. Tam tersine, sessizlikle yaralıyor. Okur olarak bağırmak istemiyorsun, susup düşünüyorsun. Münire’nin yaşadıkları, özellikle kadınlar için çizilmiş dar bir kaderin yansıması gibiydi. Münire, hayatı boyunca seçmekten çok katlanmak zorunda kalan bir kadındı. Onun dünyasında kadın itaatkâr olmalı, aşk yüksek sesle yaşanmamalı, hayat planı değil kader kabul edilmeli, ekonomik bağımsızlık neredeyse imkânsız. Bugünün kadınları ise Ata’mız sayesinde seçme hakkına sahip, eğitim, kariyer ve ekonomik özgürlük konusunda daha güçlü, aşkı, evliliği ve hayatı daha yüksek sesle sorgulayabiliyor. İşin acı tarafı şu ki değişen şeyler var ama Münireler hâlâ aramızda yaşıyor. Bugün de pek çok kadın ailesi için hayallerinden vazgeçiyor. “Elalem ne der?” baskısıyla susmayı seçiyor. Yanlış bir hayatı, yalnız kalmamak için sürdürüyor. Kendi mutluluğunu erteliyor. Yani Münire artık aynı kıyafeti giymiyor belki ama aynı yükü taşıyan kadınlar hâlâ var maalesef. *SPOİLİ KISIM* Cemil ise romanın en kırık karakterlerinden biri. Hayat onu dışlamıyor, fark etmeden eziyor. Münire’yle evlenememesi bir aşk kaybından çok, hayatın kazananlar ve kaybedenler diye ayrıldığı bir sistemin sonucuydu. Çocuklarıyla geri dönüp iş araması, parasızlıkla küçülmesi romanın en acı anlarından biriydi bence. *SPOİ BİTTİ* Sonuç olarak Hep O Şarkı kitabı, aşk romanı gibi başlayıp hayatın kaçırdıkları üzerine yazılmış bir ağıda dönüşüyordu. Kimse tam anlamıyla suçlu değil çünkü herkes kendi zamanının kurbanı. Roman bittiğinde geriye şu duygu kalıyor: “Bazı hayatlar yanlış yaşanmaz, sadece yanlış zamanda yaşanır.”
Hep O ŞarkıYakup Kadri Karaosmanoğlu · İletişim Yayınları · 20184,306 okunma