2026 6. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2026 17:19
Eğitim felsefesi ve öğretmenler için harika bir metin. Daha önce Paulo Freire'den Ezilenlerin Pedagojisi'ni okumuştum. Bu okuduğum ikinci kitap. Kitap temelde iki fikir üzerine kurulu: bunlardan ilki, eğitimin ideolojik olduğunun unutulmaması ikincisi de öğrenme yöntemi üzerine. Freire şunu vurguluyor; öğretmen eğitimi bir bilgi aktarmadan ibaret görmemeli. Öğrettikçe öğrenir ve bu şekilde hem kendini biçimlenir hem de karşısındakini biçimlendirir. Yani bir süreç içinde yeniden oluşum gibi düşünmek lazım. Zaten insanı her zaman tamamlanmamış bir varlık olarak gördüğü için daima öğrenmeye ve öğretmeye devam eden bir özne olarak görüyor öğretmeni. Eğitimin ideolojik bir yapı olduğu kısmına gelirsek hakim kapitalist sistemin eğitimi daima ideolojik bir yapı olarak kullandığını aklımızdan çıkarmamız gerektiği konusunda uyarıyor. Ve sürekli hepimizi bir tür kaderci yapıya teslim olmamızı hedeflediğini. Freire buna karşı daima eleştirel bir bilinçle hareket etmeyi tavsiye ediyor ve buna karşı mücadele öneriyor.
Düşünce
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 2019109 okunma