Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Etik Demokrasi ve Medeni Cesaret

Özgürlüğün Pedagojisi

Paulo Freire
Eleştirel pedagojinin önde gelen ismi Paulo Freire’nin Özgürlüğün Pedagojisi adlı yapıtı, onun son çalışmalarından biri. Kitaba bir giriş metni de sunan eğitim kuramcısı Stanley Aronowitz’in sözleriyle, 1996 tarihli bu önemli eseri “Freire’nin son sözleri” olarak okumak mümkün. Öte yandan Özgürlüğün Pedagojisi ünlü düşünürün son kitaplarından biri olsa da, iki nedenle belki de ilk okunması gereken eseri olarak öne çıkıyor. Birincisi, Freire’nin Harvard Üniversitesi’nde vereceği ders için kaleme aldığı Özgürlüğün Pedagojisi, yazarın o güne kadar geliştirdiği temel kavramları, zamanın süzgecinden geçirerek okurlara sunan bir kitap. Freire’nin düşünerek, dinleyerek, yazarak ve uygulayarak geçirdiği yarım asırda şekillenen düşünce sisteminin en olgunlaşmış hali. Özgürlüğün Pedagojisi, bu anlamıyla bir Paulo Freire Pedagojisine Giriş niteliği taşıyor. İkincisi, bu yapıt, Freire’nin o güne kadar inşa ettiği görüşlerini neoliberalizm koşullarında yeniden değerlendirmesine bir fırsat sunuyor. Bilindiği gibi Freire’yi dünyaya tanıtan çalışması, 1968 yılında yayımlanan, yirmiden fazla dile çevrilen ve eleştirel pedagojinin temel metinlerinden biri kabul edilen Ezilenlerin Pedagojisi olmuştur. Özgürlüğün Pedagojisi ve Kültür İşçileri Olarak Öğretmenler ise neoliberalizmin en “olgun” çağında yazılmış metinler olarak bambaşka imkânlar sunuyor. Freire, öğretmenleri, mesleklerini –demokrasi, etik, özerklik, özgürlük, otoriterlik gibi– geniş kapsamlı sorunlar ışığında ele almaya davet ediyor. Öğrettiği gibi yaşamayan ve en önemlisi öğretmen olduktan sonra artık öğrenmeye gerek kalmadığını sanan öğretmenleri uyarıyor. Neoliberalizmin insanı insanlığından uzaklaştıran etkileriyle mücadele etmenin en iyi yolunun, yine ve her zaman, bireye değer veren ve eleştirel düşünmeyi aşılayan bir eğitim sistemi olduğunu, bu sefer yeni bir binyılın eşiğindeki dünyadan bakarak anlatıyor.
Yazar:
Paulo Freire
Paulo Freire
Çevirmen:
Gülden Kurt
Gülden Kurt
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 1 Ocak 2019Yayınevi: Yordam Kitap
ISBN: 9786051723563Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
189 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Brezilyalı eğitimci Paulo Freire, eğitim ve öğretim sorunlarını özgürleştirmeyi amaçlayan bir yazar. Günümüz eğitimini "bankacı eğitim modeli" olarak tanımlamış ve literatüre kazandırmıştır. Bu eğitim modeli öğretmeni depolayan, öğrenciyi ise depolanan olarak tanımlar. Öğretmen sadece öğretmeye, konuşup disipline etmeye ayarlanmış, öğrenci ise sessiz sessiz dinleyerek hiçbir şey bilmeyen olarak komutlandırılmıştır. Demokratik duruşa sahip bir eğitimci, öğrencinin özerkliğini savunmak zorundadır. Öğretilen nesne ve nesnenin içeriğini bilinebilir kılmak metodolojik bir titizliktir. Bankacı modelde bunu göremeyiz. O öğretilene temas edip geçer. Her şeyin ezbere dayandırılıp günlük hayattaki bağını çözemeyen öğretmen, mekanik bir düşünceden öteye geçemezler. İdealize edilmiş bir dünyanın dışına çıkamazlar. Öğretmek bilgi aktarımının ötesine geçmelidir. Bilgiyi inşa etmek, üretime geçmek için öğrendiklerimiz bizi harekete geçirmelidir. Eğitimci insanı verimsizleştiren, özgürlüğünü kısıtlayan her türlü eylemin önüne geçmeli ve öğrenciyle arasındaki otoriteyi buna göre kurmalıdır. Otoriteyi, öğretmenin üstünlüğü üzerine kurmamalı ve öğrencinin özgürlüğünü de göz ardı etmemelidir. Çocuk kendin kararlarının ağırlığını, sorumlulukları duygusunu geliştirerek öğrenmelidir. "Söylemek istediğim şu: Ne sırf ben öyle arzu ediyorum diye eğitim toplumsal dönüşümün tartışmasız aracı haline gelebilir, ne de sırf iktidardakiler öyle buyurdu diye statükonun devamlılığının bir aracı olur."
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Özellikle Öğretmen ve üstünde öğretme misyonu olanların okumalarını tavsiye ederim. Yazara ait okuduğum ilk eser, okuma planımda olan bir yazar idi. Diğer eserlerini de okumaya çalışacağım önümüzdeki yıl. Eğitim alanında idealist ve gayret ile devam eden bir yazar, öğretmen, aynı zamanda aktivist diyebilirim. Masa başı ahkam kesmelerden oluşan metinlerden değil, bizzat bedelini ödeyerek ve yaşayarak oluşan bir emek, eser... Eğitimde en ciddi dengesizliklerinden bir tanesi de otorite-özgürlük; öğretmenin otoritesi, öğrencinin özgürlüğü handikabı... Peki sınırsız özgürlük mü, katı otorite mi hangisi daha yıkıcı? Bir öğrencinin başarısızlığının altından yatanlar sadece öğrenciye, öğretmene yönlendirilebilir mi? Ya sistem, ekonomik gerçekler, siyasi gerçekler, ideolojiler, toplum, aile, gelenek … bunları bilmeden bir öğretmen ve öğrencisi yol alabilir mi? Öğretmen öğrenmesini bilmeyip bunu bilmediğini de bilmiyorsa orda cevher işlenir mi? Öğrenciye bir flash belleğe bilgi yükler gibi mekanikleştirme eğitim midir? Bereketli okumalar dilerim
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Herkese merhaba,Paulo Freire'nin ilk okuduğum kitap.Okumak öğrenmekle ilgilenen herkesin faydalanacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum.Bir adanışın ardından süzülüp gelen tesbitler insanı hayran bırakıyor. Bu kitapta Freire, her öğretmenin sahip olması veya hiç değilse ders olarak görmesi gereken, ama öğretmenlik eğitimi sırasında nadiren
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Paulo Freire'nin ilk kez bir kitabını okuyorum ve cidden çok beğendim.Bir öğretmen olarak meslekle ilgili,sosyoloji,eğitim,yozlaşma,anlayış konularında çok güzel anektodları var.Sindire sindire okunması gereken ara ara bakılması gereken başucu kitaplarından.
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
Ezilenlerin Pedagojisi kitabını ne kadar doğru ve güzel bir şekilde yazdıysa bu kitabını da o kadar iyi ve kaliteli biçimde yazmış Freire. Öncelikle bir öğretmen olarak eğitim üzerine konuşurken meselenin sadece okul eğitimi yani formal eğitim olmadığını, asıl meselenin tüm boyutlarıyla ele alınması gerektiği üzerinde düşünceleri var ve bu düşünceler yerinde düşünceler. Eğitimin bir ideoloji olduğunu ve bu ideolojinin açıklamaları ve örnekleriyle nasıl geliştiğini anlatırken hayran kalıyorsunuz. Kimi örnekleri yanlışlanabilir ya da çürütülebilir ama zaten Freire'nin istediği de bu. Kendisinin eleştirilmesi. Harika bir kitap.
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Paulo Freire yi daha önce Kültür Iscisi Olarak Öğretmenler ile kitabi okumuş ve cok beğenmiş etkilenmiştim. Bu kitabi da vefatından önce Harward Üniversitesi Egitim Bilimleri lisansüstü programı için hazırlamış ancak vefatı dolayisiyla iptal edilmiş seminer sonrası arkadaşları tarafından kitaplastirilan ve yayınlanan Paulo Freire nin Pedagojisine giriş niteliği olarak adlandırılan eseridir. Kitap öğretmen nitelikleri üzerine yoğunlaşıyor. Üç ana bölümden oluşan kitap. Öğrenmeden Öğretemezsiniz, Öğretmek Sadece Bilgi Aktarmak Değildir ve Öğretmek Insani Bir Eylemdir ana başlıkları ile Öğrenme ve öğretme süreçlerini detaylandiriyor. Neye dikkat çektiği ile ilgili dikkat çekeceksem bize öğretilen eğitim tanımına yeni bir yanım getiriyor. Bize öğretilen Eğitim istendik davranış değişikliğidir. Paulo Freire ye göre eğitim insana özgü bir şey olan dünyaya müdahale eylemidir.
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitapta Freire, her öğretmenin sahip olması veya hiç değilse ders olarak görmesi gereken, ama öğretmenlik eğitimi sırasında nadiren öğretilen temel bilgilerin altını çiziyor. Kitap, dört ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde kitap hakkında Donaldo Macedo ve Stanley Aronowitz'in yazıları yer alıyor. İkinci bölümde "Öğrenmeden Öğretemezsiniz" diyor Freire. Çünkü "öğreten, öğretme eylemi sırasında öğrenir ve öğrenen, öğrenme eylemi içindeyken aynı zamanda öğretendir." Yazar, bu bölümde genel anlamda öğrenmeden öğretmenin mümkün olamayacağını vurguluyor. Üçüncü bölüm olan "Öğretmek Sadece Bilgi Aktarmak Değildir" kısmında ise Freire, insanı eğitilebilir kılanın eğitim değil, tamamlanmamış olduğuna dair farkındalığı olduğunu belirtiyor. Öğretmenin, öğrencinin özsaygısına saygı duyması gerektiğini ve bunun da söylem ile eylem arasındaki farkın kapatılarak sağlanacağını söylüyor. Dördüncü bölümün başlığı ise "Öğretmek İnsani Bir Eylemdir". Öğretmenin de bilmedikleri olabilir, bilmediğini belli etmek insanidir, bilmediğini örtbas etmek etik açıdan kabul edilemez diyen Freire, bir Öğretmenin, öğrencilerin cehaletlerini yenmelerine yardımcı olabilmek ancak kendi cehaletini yenmeye çalışmasıyla mümkün olduğuna vurgu yapıyor. Her öğretmenin mutlaka okuması gereken bir kitap. Herkese iyi okumalar.
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Ezilenlerin Pedagojisi kitabını 4 kez okuduğum, uygun zamanda bir kez daha okumayı düşündüğüm Paulo Freire'nin bu metni, rahat ve keyifle okunan önemli bir eser. Temel olarak eğitimcilere hitap ediyormuş gibi görünse de; birbiriyle diyaloğa geçen, birbirine öğretip birbirinden öğreten her insana söyleyecek şeyleri var kitabın. Freire, "yetkinleşmemiş olduğunun bilincindeki yetminleşmemiş varlık olarak insan" veya "koşulların değiştirilmesinde rol alan koşullanmış bir varlık olarak insan" tanımlarından hareketle; diyalog, neşe, umut, öğretmek, öğrenmek, merak, tevazu, pratik, teori, praksis, dinlemek, adanmışlık, özgüven vb kavramlar çerçevesinde yazdığı bu kitap; başta eğitimciler olmak üzere dünya üzerinde eylemde bulunan her insan tarafından okunmalı.
Özgürlüğün Pedagojisi
Özgürlüğün PedagojisiPaulo Freire · Yordam Kitap · 201978 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.