Sabahattin Ali Kürk Mantolu Madonna
2025 25. kitabı
"Seni seviyorum. Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum." Bugün size Türk edebiyatının 1 milyondan fazla satan, tartışmasız klasiklerinden biriyle geldim. Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sı... Bugünlerde İngiltere'de bestseller listesine girmişken, yıllar önce okuduğum kitabın sayfalarını yeniden karıştırdım ve yine o aynı etkiyi hissettim. "Seninle şöyle bir oturup konuşamadık" diyordu Raif Efendi. Şimdi bu kitabı konuşma zamanı işte. Platonik hayranlıktan başlayıp derin bir tutkuya dönüşen bir aşk hikayesi anlatıyor. Abartısız, gösterişsiz, sade ama etkili bir dille derinden işleyen bir anlatımla yapıyor bunu. Kısaca hikayeye değinecek olursak: Genç memur Rasim, yaşlı, disiplinli, az konuşan ama etrafındaki herkes tarafından hor görülen Raif Efendi'yi tanıyor. Raif Efendi ölümünün yaklaştığını anlayınca, güzel günleri kaydettiği defterinin yakılmasını Rasim'den rica ediyor. Ama Rasim merakına yenik düşüp defteri okuyor. (Hikayenin bu kısmı Kafka'nın ölümünden sonra eserlerini arkadaşının okuyup yayınlamasına ne kadar da benziyor, değil mi?) İşte o siyah kaplı defterde gerçek Raif Efendi ile tanışıyoruz: Berlin'de bir sergi salonunda "Kürk Mantolu Madonna" portresine bakarken başlayan hikaye... Ve o portrenin sahibi Maria Puder. "Ben dünyadan ziyade kafamın içinde yaşayan bir insanım." Raif Efendi, varoluşsal sancılar geçiren, melankolik bir karakter. Günümüzde arkadaşlarımızla şakasını yaptığımız o "ben de aynı şeyleri düşündüm" dedirten biri. Hayatı boyunca birçok şeye boyun eğmiş, sevmediği bir kadınla evlenmiş ama gerçekten yaşadığını hissettiği tek zamanı defterine aktarmış. Maria ise yüksek duvarları arkasında gerçek ve saf bir sevgi arayan, savunma mekanizmaları geliştirmiş güçlü bir kadın. En etkileyici yanı, aşkı abartısız anlatması. Platonik hayranlıktan başlayıp derin bir tutkuya dönüşen bu ilişki, güzelliğe ve hayata duyulan özlemin yansıması. Ama romanın asıl gücü, aşktan çok insan ruhunu anlatmasında: Sevilme ihtiyacı, kendini yetersiz hissetme, anlaşılamama korkusu ve geç kalınmış hayatlar... Tam da bu yüzden kalbe doğrudan dokunur. İlk baskısında fazla ilgi görmemiş, Nazım Hikmet'in eleştirisi gelmişti. Nazım, birinci kısmı harika bulmuş ama ikinci kısmın ayrı bir hikaye gibi durduğunu söylemiş. Gerçekten de iki katmanlı yapı başlarda tuhaf gelebilir ama bu yapı romanın gücünü artırıyor. Puanım: 5/5 (Kusurları görmemeye çalıştım) Kitabı bitirdiğinizde içinizde bir şeylerin eksik kaldığında oluşan o boşluk hissini yaşıyorsunuz. Sabahattin Ali'nin keskin ama sade dili, çerçeve anlatı tekniği ve derin karakter tahlilleri bu eseri başyapıt yapıyor. "Ben bir kitabı okurken geçen iki saatin, ömrümün birçok senelerinden daha dolu olduğunu fark edince hayatın ürkütücü hiçliğini düşünürdüm." Bazı kitaplar geç keşfedilir ama hiç unutulmaz... Buraya kadar okuduysanız bir yorum süper olur :) Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025376,1bin okunma