···Okunma: 25 Ocak 2026 19:15 Sözlerini, farklı konular hakkındaki görüş ve düşüncelerini daha önce okumuş duymuş olsam da, ilk defa bir Schopenhauer kitabı okudum.
Birçok filozofa ışık olmuş fikirleri ve insan davranışları konusundaki incelemeleri ile bir psikologdan daha üst seviyede bir teşhis koyucu olduğunu anladım. Muazzam tespitlerine hayran olmamak elde değil.
Bir eserin adı ancak bu kadar yerinde konulabilir, gerçekten tam isabet. Evet "Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar" kitap tam böyle. Okuyup uygulayabilen biri "bilge bir kişi" dir denir yani. Okuduğum ve eminim ki okuyacağınız en müthiş üç felsefi aforizma kitabı arasında yerini alacaktır. Süper tespitler ve açıklamalar.
"Mutlu insan kendi kendine yetebilendir" diyerek, İnsanın mutluluğu kendinde araması gerektiğini söyleyen yazar, bunu gayet açıklayıcı bir şekilde anlatıyor. Kendini yetiştiren ve böylelikle entellektüel anlamda zenginleşen insanların yalnızlık zamanlarında ya da yaşlılık yıllarında hiç kimse olmasa bile kendi hallerinde çok mutlu yaşam süreceklerini belirtiyor. Burada tam bir aforizma olarak, kanıksanmış "insan sosyal varlıktır" olgusunu ters yüz ederek, insanın kimseye ihtiyacı olmadan yaşaması gerektiğini vurguluyor.
Dikkatimi çeken bir nokta ise, bu fikirlerin ve görüşlerin tasavvuf kitaplarında da hep geçmesi. Ortak görüş, insanı huzur ve mutluluğa ulaştırmak diyelim.
Kendi yaşamının belirleyicisi ve bilgesi olabilmeyi kim istemez ki diye düşünen herkes bu muazzam eseri okumalı.
Esen Kalın...Keyifli Okumalar..