Steinbeck’in Bitmeyen Kavga adlı romanına şöyle bir baktığımızda; ana odağın işçi sınıfı ve toprak sahipleri arasındaki mücadele olabileceğini düşünmek çok olasıdır. Ancak kitabı okumaya devam ettikçe, asıl meselenin bu iki grup arasındaki çatışma olmadığını fark ediyoruz. Peki, yazarın anlatmak istediği nedir?
Romanda işçilerin bir araya gelerek grev yapmasının en büyük sebebi, 1930’lu yıllarda Amerika’da gerçekleşmiş olan Büyük Buhran’dır. Açlığın ve sefaletin tüm topluma sirayet ettiği bu dönemde insanlar, tekil olmaktansa gruplar halinde mücadele etmeye çalışmıştır. Steinbeck, Bitmeyen Kavga adlı romanında ise bu mücadeleden ziyade; toprak sahiplerine karşı direnen grubun nasıl tek bir organizma haline geldiğini ve kendi içlerinde yaşadıkları çatışmaları merkeze alıyor.
Kitabı bitirdikten sonra Steinbeck’in “Phalanx: Grup Adamı” isimli bir teorisi olduğunu öğrendim. Kısaca yazara göre bu teori; bir amaç uğruna bir araya gelen insanların artık bağımsız bireyler olarak değil, tıpkı dev bir organizmaya dönüşmesini savunur. Bu grubun, artık bireysellikten arınmış kendine has kuralları vardır.
Roman realist bir anlatıya sahip olduğu için yer yer grup içerisindeki insanların bu organizmayı tek parça halinde tutabilmek adına ne kadar acımasız olabileceklerini ve bu mücadele uğruna neleri feda edeceklerini gözler önüne seriyor. Yüzyıllar geçse de güçlü olan ile zayıf olanın arasındaki kavga hiç bitmiyor.
Bitmeyen KavgaJohn Steinbeck
Bitmeyen KavgaJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 20167,7bin okunma