2026 7. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 20:03
Hikaye, 84 gündür tek bir balık bile tutamamış olan Santiago adındaki yaşlı bir balıkçıyı anlatıyor. Çevresindekilerin ona "şanssız" gözüyle bakması, artık işinin bittiğini düşünmeleri Santiago'yu hiç yıldırmıyor. O, kimseye bir şey kanıtlamak ya da başkalarının alkışını toplamak için değil; sadece kendi varoluşunun gereği olarak okyanusa açılıyor. Yakaladığı dev kılıç balığıyla okyanusun ortasında, tek başına günlerce süren mücadelesi aslında insanın doğayla değil, kendi sınırlarıyla olan savaşı gibi. Yanında ne bir seyircisi var ne de onu destekleyen biri; sadece o, denizi ve yakaladığı "kardeşi" balık... O sahneleri okurken açlığı, susuzluğu ve ellerindeki acıyı resmen Santiago ile beraber hissediyorsunuz. Kitabın en vurucu noktası ise şu: Santiago limana sadece balığın iskeletiyle dönüyor. Dışarıdan bakan bir göz için bu bir "başarısızlık" ya da "kayıp" gibi görünebilir. Ama kitabın meşhur cümlesinde dediği gibi: "İnsan yenilmek için yaratılmadı. Mahvolabilir ama yenilmez." Santiago fiziksel olarak mahvolmuş olabilir ama o irade savaşından zaferle çıkıyor. Kısacası, başarının sadece "sonuç" değil, o yolda verilen "mücadele" olduğunu anlatan çok sarsıcı bir eserdi. İnsanın kendi onuru için verdiği savaşın her şeyden üstün olduğunu hissettiriyor. Kesinlikle okunmalı.
Alıntı
Yaşlı Adam ve DenizErnest Hemingway · Bilgi Yayınları · 202540,9bin okunma