2026 2. kitabı
Orhan Kemal okumayı hep ertelemisimdir. Okuma gruplarında şu sıralar çok meşhur olan El Kızı kitabını bizim grubumuz da es geçmeyince başlamışken en çok beğenilen kitaplarindan birisi ile başlamak istedim. Erteleme sebeplerimden birisi olan edebi dil oldukça sadeydi Yaşar Kemal'in dil zenginliğini bulmak tabi çok zor ancak yerel ağızlar çok güzel verilmiş. Hızlı okunabilen, akıcı bir dili var bu da çok daha fazla kişiye hitap etmesinin sebeplerinden birisi olsa gerek. Konuya gelince Orhan Kemal'in eserlerinin yapısını olusturan ekmek, emekçi temasini sonuna kadar yaşıyoruz üç arkadaşın yolculuğu ile. Üç arkadaş Hasan, Ali ve Yusuf bizi Çukurovada çalışma şartlarının oldukça acımasız olduğu bir dünyaya götürüyor. Hasan bu şartlara dayanamayan ilk kişi oluyor. Bizi etkileyen kısım anlatilanlarin fazla gerçek olması sanki. Çalışanlarin emeklerinin somurulmesi, 45 kişilik harman ekibine 30 kusur kişi alınarak , kurtlu ekmeklere , üç kuruş maaşa boyun eyen emekçilerin yaşadıkları içimize işliyor. Tabi kadinlar da bu acımasız dünyadan nasibini alıyor. Ağa, Ali'nin bacağı koptuğunda arabası kirlenmesin diye almayı reddediyor ve kan kaybından öluyor. Beni en çok etkileyen kısımlardan birisi bu, diğeri de Hasanin arkadaşları tarafından hasta hali ile kaderine terk edilmiş olması. Bu ve bunun gibi içimizi yakan oldukça fazla durumlar var ki anlatılmaz okunur diyelim.
Bereketli Topraklar ÜzerindeOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20208,4bin okunma