2026 5. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 00:39
İlk önce kitabı beğendiğimi söyleyerek başlayayım.Edebi olarak anlatım tarzı güçlü ve akıcı ilerliyor.Kitap daha çok akıcılığı ve duygusal dogmalarla dikkat çekiyor diyebilirim.İnsanın hakikati dış dünyada değil, kendi iç yolculuğunda aramasını anlatan derin ve zamansız bir eserdir. Hermann Hesse bu kısa ama yoğun romanda, bireyin bilgiyle değil deneyimle olgunlaştığını vurgular. Siddhartha’nın yolculuğu, aslında her insanın yaşam boyunca verdiği anlam arayışının sembolik bir anlatımıdır.Eserde Siddhartha; Brahman öğretisinden, çileci yaşamdan, dünyevi hazlardan ve sonunda sade bir nehir kenarı hayatından geçerek farklı duraklar deneyimler. Bu durakların hiçbiri “mutlak doğru” değildir; her biri onun içsel dönüşümüne katkı sağlar. Hesse burada öğretinin, dogmanın ve başkalarının doğrularının insanı hakikate ulaştıramayacağını; kişinin ancak yaşayarak, yanılarak ve sabrederek kendini bulabileceğini anlatır. Romanın en güçlü metaforu olan nehir, zamanın birliği, yaşamın döngüsü ve her şeyin aynı anda var oluşunu temsil eder. Siddhartha’nın aydınlanması da büyük bir öğretiyle değil, nehrin sesini dinleyerek gerçekleşir. Bu durum, eserin temel mesajını güçlendirir: Hakikat gürültüde değil, sükûnettedir.Felsefik olarak altyapısı güçlü ve okuru düşünmeye davet ediyor.Hûlasa herkes hayatı ancak yaşayarak öğrenir.
SiddharthaHermann Hesse · Can Yayınları · 202447bin okunma