Hayatımda Okuduğum En iyi Kitap
2026 5. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 19:13
Dostoyevski’ye duyduğum hayranlığı tek bir kelimeyle ifade etmem zor. Dostoyevski’nin yeri benim için bambaşka. Hayatımda okuduğum en güzel kitap net olarak Karamazov kardeşlerdir. Başlarda karakterlerin çokluğu ve karmaşıklığı dikkat çekiyor; bu nedenle ilk sayfalarda kim kimdir, karakterler arasındaki bağlar nelerdir mutlaka not alınmalı. Bu yapı çözüldüğünde metin son derece akıcı ve sürükleyici bir hâl alıyor. Eser, olağanüstü güçlü diyaloglar ve felsefi tartışmalar içeriyor. İnanç ve şüphe, Tanrı ve insan, ahlaki sorumluluk ve özgür irade gibi meseleler, karakterler aracılığıyla çarpıcı bir şekilde tartışılıyor. Roman boyunca sayısız etkileyici alıntı ile karşılaştım; Dostoyevski’nin insan psikolojisine olan derin hâkimiyeti her satırda hissediliyor. Bin sayfayı aşan bu eser, okuduğum ilk bu denli hacimli roman olmasına rağmen, beni hiç yormadı. Konusunu bilmeden başladım ve tam da edebiyatta aradığım türden bir kitapla karşılaştım. Okurken duygulandığım, hatta gözyaşlarımı tutamadığım anlar oldu. Bu yönüyle Karamazov Kardeşler, yalnızca zihinsel değil, duygusal olarak da sarsıcı bir deneyim sunuyor. Kitabı bitirmiş olmak bende bir boşluk hissi yarattı; çünkü daha iyisinin yazılmış olabileceğine inanmak zor. Spoiler vermek istemem, ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Karamazov Kardeşler, herkesin hayatında en az bir kez okuması gereken eserlerden biri değil, belki de başlı başına zirvesidir. On yedi günde, büyük bir hevesle okudum ve etkisi uzun süre benimle kalacak. Fyodor Dostoyevski
Karamazov KardeşlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202545,4bin okunma