Canım arkadaşım Chema 'nın hediyesi Bozkır kitabını bir çırpıda okudum, normalde kısa hikayeleri Zweig harici okumam. Çehov'u edebiyat derslerinde anlatıldığı kadarıyla biliyordum, hiç okumamıştım. Ama bu zamana kadar okumadığıma pişman oldum. Çok akıcı, betimlemeleri harika bir hikayeydi, karakterler zengin, hepsi kendine hastı. Bozkırdaki yolculuk ve manzara okurken adeta gözümün önüne serildi. Ana karakter sayabileceğimiz Yegoruşka'nın gözünden okuduğumuz hikayede, Ukrayna bozkırında geçen kısa bir yolculuk anlatılıyor. Okumaya giden Yegoruşka dayısı Ivan, arabacı Deniska, Peder Hristofor ile yolculuğa çıkar. Hikaye ilerledikçe köylüler, beyler, kontes gibi karakterlerle tanışıyoruz. Dayısından bir müddet ayrılan Yegoruşka başka bir köylü grupla seyahatine devam eder, Rus toplumunun farklı katmanları ve hiyerarşisi daha da göz önüne serilir. Gogol'dan tanıdığım beyler bu kitapta da geçiyor, beylere saygı duyuluyor, imreniliyor, nefret edenler de oluyor, ilginç bir kültür. Okuması zevkli bir kısa hikayeydi, on üzerinden sekiz.
BozkırAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,727 okunma