Bir Yolculuk Hikayesi

Bozkır

Anton Çehov

2024 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 16:22
Yegoruşko ve ben son anda atladık at arabasının arkasına ve bozkırda bir yolculuğa çıktık. Kâh yabani ot mırıltılarına kulak verdik kâh kızkuşlarının sesini dinledik. Rus toplumunun profilini doğa ile ayrıntılı çizen Çehov rüzgarında savrulmak isteyenlere, yolculuk ve doğa hikayelerini sevenlere tavsiyedir.
2025 43. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 14:51
Hikaye 9 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatılır.Yegoruşka'nın at arabalarında yaptığı yolculuğu, nehir kenarlarında verdikleri molalarda herkes uyurken kendi kendisiyle tanışmanın da bir aracı oluyor. Bu yolculukta karşılaştığı insanlar ve bunlarla ilişkileri de daha okul başlamadan bir ders niteliğinde hafızasında yer ediyor.Büyük yazar Çehov'un bu yolculuk esnasındaki her bireye yüklediği özellikler yanında cansız olarak gördüğümüz doğanın her bir elemanını bir canlı gibi betimleyerek yolculuğun bütününde yer verir. ......Bilim aydınlıktır, cahillik ise karanlık. Oku!.. ..S 108
Bozkırda Bir Yolculuk Hikâyesi
Puan vermedi·120 syf.·
2025 284. kitabı
Çehov'u değil de sanki Yaşar Kemal'i okuyorum zannettiğim Çehov klasiği. Hikaye küçük Yegorişko' nun annesinden ayrılarak dayısıyla birlikte bozkırda yaptığı yolculuğu, bu yolculuk esnasında çocuğun başından geçen olayları anlatıyor. Yolculuk esnasında toplumda yaşayan birçok farklı insan tipiyle karşılaşıyorsunuz. Tüccar, din adamı, köylü, işçi... Hem toplumun hem de dönemin panoramasına bu karakterler üzerinden hakim olabiliyorsunuz. Aynı zamanda Yegorişko ve onun yolculuk esnasında karşılaştığı karakterler üzerinden iyilik, kötülük, merhamet, korku gibi farklı duygu durumlarının yansımalarını gözlemleme şansı buluyorsunuz. Bozkırın uçsuz bucaksızlığında geçen yolculukta doğanın da farklı seslerini, renklerini, devinimiyle insanın üzerinde bıraktığı etkileri de yine Çehov'un bana göre Yaşar Kemal vari eşsiz anlatımıyla okumuş oluyorsunuz. Her ne kadar kısa bir öykü gibi görünse de edebi derinliği yüksek olan bu kitaba veda ederken sürçü lisan ettiysem affola temennisinde bulunarak keyifli okumalar dilerim.
Bitmek bilmeyen Bozkır
2025 34. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 02:23
Kitabın anlatımına diyecek lafım yok ben o bozkırın ortasında yegoruşkanın yanındaydım onun hissettiklerini hissettim. Aynı korkuları içimde barındırdım o fırtınanın ortasında kasırganın içindeydim. Fakat yolculuk beni çok yordu kitap bana hiç hitap etmedi akıcı bulmadım. Bozkırda sıkıldım arkadaş akşam ateş başındaki hikayeler zevkliydi ama ne bitmek bilmeyen bir yoldu bu ne kadar sürdü sahi 1 ay falan mı… Bozkır
Alıntı
BozkırAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,729 okunma
“Her şeyin başlangıcı bozkırdadır.”
2023 5. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2023 23:29
Bozkır; küçük bir çocuğun eğitim amacıyla annesinden ayrılarak dayısıyla birlikte uçsuz bucaksız bir bozkırın ortasında yaptıkları yolculuğu anlatan bir öyküdür. Bu yolculuk sırasında yaşanan olaylar bir çocuğun gözünden anlatılmaktadır. Yoğun doğa tasvirleri ve betimlemeleriyle kendinizi bozkırın ortasında yolculuk yapıyormuş gibi hissedeceksiniz. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar..
2023 221. kitabı
Anton Çehov'un Bozkır kitabı, yazarın kariyerindeki en önemli öykü derlemelerinden biridir. Kitap, Çehov'un ustalıkla işlediği farklı karakterlerin hayatlarına dair hikayeleri içerir. Kitapta, Rusya'nın bozkırlarındaki insanların hayatlarına dair derinlemesine bir bakış sunulur. Kitapta, farklı sosyal sınıflardan insanlar arasındaki ilişkiler, aşk, kayıp ve umut gibi temalar işlenir. Çehov'un anlatımı, sade ve akıcı bir dille yazılmıştır. Okuyucuları hikayelerin içine çekerken, karakterlerin derin duygusal dünyasını da ustalıkla ele alır. Kitapta, zaman zaman ironik bir anlatım da kullanılır ve bu, hikayelerin daha da etkili olmasını sağlar. Bozkır'da, insanların hayatlarına dair derinlemesine bir bakış sunulurken, aynı zamanda Rusya'nın sosyal, ekonomik ve kültürel dokusuna da yer verilir. Kitap, Rusya'nın bozkırlarındaki hayatın zorluklarını, insanların dayanıklılığını ve umutlarını ustaca işler. Sonuç olarak, Anton Çehov'un Bozkır kitabı, yazarın kariyerindeki en önemli öykü derlemelerinden biridir ve Rus edebiyatının önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Kitap, farklı karakterlerin hayatlarına dair hikayeleri ustalıkla işlerken, Rusya'nın bozkırlarındaki sosyal, ekonomik ve kültürel dokusuna da yer verir. Okuyucular, bu kitapla unutulmaz bir okuma deneyimi yaşayacaklardır.
Çocuk Kalbinin Gizli Hüzünleri
2023 54. kitabı
Kayseri'ye yolculuğumda kuzenimden ödünç aldığım, bozkıra yolculuk ederken okuduğum yolculuk hikâyesi Bozkır... Anton Çehov'la tanıştığım kitap oldu. Çehov'dan etkilenen yazarları okuyup Çehov'u okumadığıma üzüldüm kitabı okuduğumda. Ondan etkilenen yazarlar gibi sıkıcı ve gereksiz betimlemeler yapmamış. Betimlemeleri canlı, hayal dünyasını harekete geçiren, olaylarla bağlantılı betimlemeler. Bozkırı, yolcuları, olayları gözünüzde kolaylıkla canlandırabiliyorsunuz. Bu kitap bana "Keşke Çehovculardan önce Çehov'u tanısaymışım" dedirtti. Kitabı yavaş yavaş okumak gerek. Olayları görerek. Karmaşık yapısından değil. Oldukça basit bir anlatımı var. Güzel betimlemelerin hakkını vermek için . Kitabımızın asıl karakteri Yegoruşka adında bir çocuk. Annesi tarafından onu okula yerleştirmesi için tüccar dayısına emanet ediliyor ve bozkır boyunca uzanan yolculuk başlıyor. Yolculuğa Yegoruşka, dayısı Kuzmiçov ve Peder Hristofor birlikte başlıyor. Yolculuk boyunca Yegoruşka çok insan görüyor ve gördükleri insanların hikâyelerini öğreniyor. Bu kitap beni taa ilkokula yazılma anıma götürdü. Tüm arkadaşlarım birinci sınıfa başlarken yılın son aylarında doğduğumdan okula almamışlardı beni. Ben de çok ağlamıştım okula yazılmak için. Beni köy okuluna yazdırdılar. Artık o dönem bilgisayar sistemi mi yoktu nedir, kabul ettiler. Ama bu defa da yalnız kalmıştım. Bir anneannemlerde bir babaannemlerde kalıyor ama sadece anne babamı görmek istiyordum. Babam çalıştığından bir ay anne babamı göremedim. Sonra halüsinasyonlar görmeye başladım. Son yaşadığım olaydan sonra da beni nakille şehirdeki okula gönderdiler. Tatlı Yegoruşka' da kendimi gördüm sanırım. O kadar benzemesek de. Bana bunları hatırlattı bu kitap bakalım size neler hatırlatacak? İyi okumalar. Anton Çehov Bozkır
2024 4. kitabı
"Göğün derinliklerine uzun süre gözünü ayırmadan baktığında, düşüncelerle ruh, yalnızlığın bilincinde birleşirler nedense. Kendini çaresizce yanlız hissetmeye başlarsın, daha önce yakın ve kendine ait sandığın her şey sonsuz biçimde uzak ve değersiz olur. Binlerce yıldır gökyüzünden bakan yıldızlar, insanın kısacık yaşamını umursamayan anlaşılmaz gökyüzü ve sis, onlarla göz göze kaldığın ve anlamlarını kavramaya çalıştığında suskunluklarıyla ruhunu ezerler; her birimizi mezarda bekleyen yalnızlığa aklımız takılır ve yaşamın içyüzü, özü umutsuz ve korkunç görünür..." Spoi! Bir Dilim Bifteği bitirmenin şerefine içtiğim soğuk su sayesinde günlerdir öksürmekten ciğerlerim çıkmış vaziyette bitirdiğim kitaptı Bozkır. Okurken dikkatimi tam toplayamadığım için eminim ki kitabı hakkıyla yorumlayamayacağım ama Bozkır benim için tasvir etmekten konuya odaklanamadığım bir kitap oldu. Ana karakterimiz Yegoruşka, dayısı ve peder Hristofor'un yün satma yolculuğuna katılıp kendisi için gimnaziya'ya kaydolmaya gidiyordu. Kitapta dikkatimi çeken olay; yolcuların nereye giderse gitsin hep misafirperver insanlar tarafından karşılanmasıydı. Tabi Pantley'in anılarında ki han sahipleri hariç. Ayrıca insanların birbirlerine olan güvenleri de şaşırılmayacak gibi değil, şahsen İvan İvanıç'ın yerinde ben olsaydım yeğenimi güvenip arkadaşlarıma emanet etmezdim. Bu düşüncem sayesinde kitabı hep çocuğun başına bir şey gelmemesi için ettiğim dualar ile bitirdim. Kitapta ki bölümleri tek tek yorumlamam gerekirse: •Solomon'u ağa-köylü, patron-işçi çatışmalarında desteklediği köylü, işçi tabakalarını savunma biçimini çok doğru buluyorum. Kardeşi gibi -tabiri caizse- yalaka olmadığı için de Solomon'un duygularına daha çok güvenebiliyorum. Lakin hayat şartları altında Solomon gibi olunursa yiyecek
2024 3. kitabı
yolculuk hikayelerini sevenler mutlaka okumalı! Kitapta bolca betimlemeye tasvire yer verilmiş bu çok dikkat çekici . 9 yaşındaki bir çocuk annesinden uzakta okul hayatına başlayacak ve okula giderken yolda yaşadıklarını anlatıyor. Bazı yerlerinde biraz sıkılsam da sonuna kadar merakla okudum tavsiye ediyorum.
Puan vermedi·120 syf.·
2022 7. kitabı
Rus bozkır hayatını Çehov’un mükemmel betimlemesi ile zihnimde canlandırıp yaşayarak okuduğum bir kitaptı. Bir gün içerisinde bitirdim , ben de Yegoruşka ile bu yolculuğa katıldım :)

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı