Bir Yolculuk Hikâyesi

Tasarımcı:
Savaş Çekiç

2022 96. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2022 22:55
Uçsuz bucaksız Rus bozkırın da, at arabası sırtında bir yolculuğun hikayesi. Okula kaydolmak için yolculuk yapan dokuz yaşındaki Yegoruşka, bir yandan evinden ayrıldığına üzülürken, bir yandan da kendisini bekleyen yeni yaşamına büyük merak duymaktadır. Bu uzun yolculukta karşılaşılan kişiler, ayrıntılı yapılmış doğa tasvirleri ve paylaşılan eski zaman öyküleri çok güzel bir lezzet vermiş esere. Keyifli okumalar dilerim.
Edebiyat & Roman
2021 15. kitabı
Okunma: 03 Mart 2021 21:33
"Step" gerçekten de tam bir yolculuk hikayesi. Küçük bir çocuğun gözünden uçsuz bucaksız step topraklarında mujiklerin, tüccarların yolculukları ve bir parça da onların yaşam mücadeleleri anlatılıyor. Step'i okurken sürükleyicilik, hızla gelişen olaylar gibi beklentileriniz olmamalı, zira hikâyede bunlar yer almıyor. Ama öyle mükemmel betimlemeler var ki, kendinizi o doğanın bir parçası gibi hissediyor, ana karakter Yegoruşka ile yan yana yolculuk ediyor duygusuna kapılıyorsunuz. Ben hikayeyi okurken doğanın sesini duydum diyebilirim. Kısacası Çehov, bu hikâyede mükemmel bir doğa tasviri sunuyor okuyucuya. Kitaptaki diğer önemli nokta da küçük bir çocuğun evinden, ailesinden uzaktayken duyduğu endişe ve korkuya yer verilmesi. Kitabın sunum bölümünde hikayenin Çehov'un çocukluğundan izler taşıyor olduğu da belirtilmiş. Başta hikaye durağan gibi gelse de bir süre sonra hikâyenin içinde kendinizi buluyorsunuz. Tavsiye ederim.
2022 39. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2022 00:00
Çarlık Rusyası'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında, küçük bir çocuğun gözünden yapılan bir yolculuğu anlatan, Çehov'un doğa betimlemeleri ve insan manzaralarıyla dolu erken dönem uzun öyküsüdür. Doğanın haşmetli, kayıtsız ve bazen de acımasız varlığı karşısında, Rus köylüsünün ve tüccarının yoksulluğu, kaderciliği ve çaresizliği ustalıkla resmedilir. Toplumsal bir eleştiriyi doğrudan yapmak yerine, o durağan ve hareketsiz bozkır metaforu üzerinden, aslında çürümekte olan Rusya'nın ruh halini yansıtır. Devrim öncesi Rus taşrasının o boğucu atmosferini hissetmek için edebiyatın en estetik tanıklıklarından biridir.
·144 syf.·
2022 7. kitabı
Öykünün ustası Anton Çehov un bu eseri büyük olasılıkla kendi çocukluğundan esinlenme. Stepte doğup büyüyen küçük bir çocuğun okuma yolundaki ilk adımları. Ve ailesinin bu uğurda kopuşunun. Zamanının önemli eserleri arasında sayılan bu öykü kitabı, Rus aydınlarını derinden etkilemekle kalmamış, onlarda da böyle bir eser verme isteği doğurmuştur. Kitapta çocuğun karşılaştığı kişiler Rus toplumunun tipik karakterleri. Kır yaşamının güzel bir profilini çizen yazar, ayrıca insana bu yolculuğu yaşatan derin tahlil ve imgeleriyle kaleminin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha göstermektedir. Çehovun öyküleri gerçektir, elle tutabilecek kadar hem de. O yüzden onun kelimeleri arasında dolaşırken yarattığı karakterin okurun üzerine ne dar ne da bol geleceğini düşünüyorum. Daima ironi aradığım eserlerinde bu defa pek bir şey bulamadım işin açıkçası. Özellikle din konusunda ve toplumun okuma konusu karşısındaki tutumunun ki olumsuzsa, bu eserle yumuşadığını düşünenlerdenim.
2022 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2022 00:53
Yordam Edebiyatın Bir Solukta Klasikler dizisiyle bakışmalar bitti ve bugün el sıkıştık. Başlıyoruz. Bir Rus klasiği ile yola çıktık. Ama gerçek bir yol. 1888'de Kiev dolaylarında dayısının ticaret kervanına annesi tarafından eklenen ve okumaya gönderilen Yegoruşka'nın cebindeyiz. Ailesinden ilk kez ayrılan, köyünden ilk kez çıkan Yegoruşka zorlu ama bir o kadar da ilgi çekici Steplerde maceralı bir yolda. Macera kovalamacadan oluşmuyor bu öyküde. Macera yolun kendisi. Nereye gittiğini bilerek ama nasıl gidileceğini ve neleri göreceğini bilmeden çıkılan yolculuğun heyecanı Yegoruşka'nın at arabalarında yaptığı yolculuğu, nehir kenarlarında verdikleri molalarda herkes uyurken kendi kendisiyle tanışmanın da bir aracı oluyor. Bu yolculukta karşılaştığı insanlar ve bunlarla ilişkileri de daha okul başlamadan bir ders niteliğinde hafızasında yer ediyor. Step yolculuğunda eşlik ettiğimiz hayatı nasıl devam edecek, nasıl şekillenecek ve Yegoruşka ne okuyacak, ne olacak merak ediyorum. Çehov'a ve Rus klasiklerine de böylece harika bir merhaba demiş oluyorum. Sizleri de çok keyifli bir yolculuk için atlı araba bırıçka'ya davet ediyorum~ Doğanın geçirdiği muhteşem dönüşümlerin, insanın hem fiziksel hem de ruhsal durumuna etkilerini gözlemleyebileceğiniz bir yolculuktan alabileceğiniz haz vaadiyle..
2024 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2024 16:22
Yegoruşko ve ben son anda atladık at arabasının arkasına ve bozkırda bir yolculuğa çıktık. Kâh yabani ot mırıltılarına kulak verdik kâh kızkuşlarının sesini dinledik. Rus toplumunun profilini doğa ile ayrıntılı çizen Çehov rüzgarında savrulmak isteyenlere, yolculuk ve doğa hikayelerini sevenlere tavsiyedir.
2025 43. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 14:51
Hikaye 9 yaşındaki bir çocuğun gözünden anlatılır.Yegoruşka'nın at arabalarında yaptığı yolculuğu, nehir kenarlarında verdikleri molalarda herkes uyurken kendi kendisiyle tanışmanın da bir aracı oluyor. Bu yolculukta karşılaştığı insanlar ve bunlarla ilişkileri de daha okul başlamadan bir ders niteliğinde hafızasında yer ediyor.Büyük yazar Çehov'un bu yolculuk esnasındaki her bireye yüklediği özellikler yanında cansız olarak gördüğümüz doğanın her bir elemanını bir canlı gibi betimleyerek yolculuğun bütününde yer verir. ......Bilim aydınlıktır, cahillik ise karanlık. Oku!.. ..S 108
Bozkırda Bir Yolculuk Hikâyesi
Puan vermedi·120 syf.·
2025 284. kitabı
Çehov'u değil de sanki Yaşar Kemal'i okuyorum zannettiğim Çehov klasiği. Hikaye küçük Yegorişko' nun annesinden ayrılarak dayısıyla birlikte bozkırda yaptığı yolculuğu, bu yolculuk esnasında çocuğun başından geçen olayları anlatıyor. Yolculuk esnasında toplumda yaşayan birçok farklı insan tipiyle karşılaşıyorsunuz. Tüccar, din adamı, köylü, işçi... Hem toplumun hem de dönemin panoramasına bu karakterler üzerinden hakim olabiliyorsunuz. Aynı zamanda Yegorişko ve onun yolculuk esnasında karşılaştığı karakterler üzerinden iyilik, kötülük, merhamet, korku gibi farklı duygu durumlarının yansımalarını gözlemleme şansı buluyorsunuz. Bozkırın uçsuz bucaksızlığında geçen yolculukta doğanın da farklı seslerini, renklerini, devinimiyle insanın üzerinde bıraktığı etkileri de yine Çehov'un bana göre Yaşar Kemal vari eşsiz anlatımıyla okumuş oluyorsunuz. Her ne kadar kısa bir öykü gibi görünse de edebi derinliği yüksek olan bu kitaba veda ederken sürçü lisan ettiysem affola temennisinde bulunarak keyifli okumalar dilerim.
Bitmek bilmeyen Bozkır
2025 34. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2025 02:23
Kitabın anlatımına diyecek lafım yok ben o bozkırın ortasında yegoruşkanın yanındaydım onun hissettiklerini hissettim. Aynı korkuları içimde barındırdım o fırtınanın ortasında kasırganın içindeydim. Fakat yolculuk beni çok yordu kitap bana hiç hitap etmedi akıcı bulmadım. Bozkırda sıkıldım arkadaş akşam ateş başındaki hikayeler zevkliydi ama ne bitmek bilmeyen bir yoldu bu ne kadar sürdü sahi 1 ay falan mı… Bozkır
Alıntı
BozkırAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,727 okunma
“Her şeyin başlangıcı bozkırdadır.”
2023 5. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2023 23:29
Bozkır; küçük bir çocuğun eğitim amacıyla annesinden ayrılarak dayısıyla birlikte uçsuz bucaksız bir bozkırın ortasında yaptıkları yolculuğu anlatan bir öyküdür. Bu yolculuk sırasında yaşanan olaylar bir çocuğun gözünden anlatılmaktadır. Yoğun doğa tasvirleri ve betimlemeleriyle kendinizi bozkırın ortasında yolculuk yapıyormuş gibi hissedeceksiniz. Okumayı düşünen herkese keyifli okumalar..

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı