Uçsuz bucaksız Rus bozkırın da, at arabası sırtında bir yolculuğun hikayesi. Okula kaydolmak için yolculuk yapan dokuz yaşındaki Yegoruşka, bir yandan evinden ayrıldığına üzülürken, bir yandan da kendisini bekleyen yeni yaşamına büyük merak duymaktadır. Bu uzun yolculukta karşılaşılan kişiler, ayrıntılı yapılmış doğa tasvirleri ve paylaşılan eski zaman öyküleri çok güzel bir lezzet vermiş esere.
Keyifli okumalar dilerim.
"Step" gerçekten de tam bir yolculuk hikayesi. Küçük bir çocuğun gözünden uçsuz bucaksız step topraklarında mujiklerin, tüccarların yolculukları ve bir parça da onların yaşam mücadeleleri anlatılıyor. Step'i okurken sürükleyicilik, hızla gelişen olaylar gibi beklentileriniz olmamalı, zira hikâyede bunlar yer almıyor. Ama öyle mükemmel betimlemeler var ki, kendinizi o doğanın bir parçası gibi hissediyor, ana karakter Yegoruşka ile yan yana yolculuk ediyor duygusuna kapılıyorsunuz. Ben hikayeyi okurken doğanın sesini duydum diyebilirim. Kısacası Çehov, bu hikâyede mükemmel bir doğa tasviri sunuyor okuyucuya. Kitaptaki diğer önemli nokta da küçük bir çocuğun evinden, ailesinden uzaktayken duyduğu endişe ve korkuya yer verilmesi. Kitabın sunum bölümünde hikayenin Çehov'un çocukluğundan izler taşıyor olduğu da belirtilmiş. Başta hikaye durağan gibi gelse de bir süre sonra hikâyenin içinde kendinizi buluyorsunuz. Tavsiye ederim.
Çarlık Rusyası'nın uçsuz bucaksız bozkırlarında, küçük bir çocuğun gözünden yapılan bir yolculuğu anlatan, Çehov'un doğa betimlemeleri ve insan manzaralarıyla dolu erken dönem uzun öyküsüdür. Doğanın haşmetli, kayıtsız ve bazen de acımasız varlığı karşısında, Rus köylüsünün ve tüccarının yoksulluğu, kaderciliği ve çaresizliği ustalıkla resmedilir. Toplumsal bir eleştiriyi doğrudan yapmak yerine, o durağan ve hareketsiz bozkır metaforu üzerinden, aslında çürümekte olan Rusya'nın ruh halini yansıtır. Devrim öncesi Rus taşrasının o boğucu atmosferini hissetmek için edebiyatın en estetik tanıklıklarından biridir.
Öykünün ustası Anton Çehov un bu eseri büyük olasılıkla kendi çocukluğundan esinlenme. Stepte doğup büyüyen küçük bir çocuğun okuma yolundaki ilk adımları. Ve ailesinin bu uğurda kopuşunun.
Zamanının önemli eserleri arasında sayılan bu öykü kitabı, Rus aydınlarını derinden etkilemekle kalmamış, onlarda da böyle bir eser verme isteği doğurmuştur.
Kitapta çocuğun karşılaştığı kişiler Rus toplumunun tipik karakterleri. Kır yaşamının güzel bir profilini çizen yazar, ayrıca insana bu yolculuğu yaşatan derin tahlil ve imgeleriyle kaleminin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha göstermektedir.
Çehovun öyküleri gerçektir, elle tutabilecek kadar hem de. O yüzden onun kelimeleri arasında dolaşırken yarattığı karakterin okurun üzerine ne dar ne da bol geleceğini düşünüyorum. Daima ironi aradığım eserlerinde bu defa pek bir şey bulamadım işin açıkçası.
Özellikle din konusunda ve toplumun okuma konusu karşısındaki tutumunun ki olumsuzsa, bu eserle yumuşadığını düşünenlerdenim.
StepAnton Çehov · Yordam Kitap Yayınları · 20204,730 okunma
Yordam Edebiyatın Bir Solukta Klasikler dizisiyle bakışmalar bitti ve bugün el sıkıştık. Başlıyoruz.
Bir Rus klasiği ile yola çıktık. Ama gerçek bir yol. 1888'de Kiev dolaylarında dayısının ticaret kervanına annesi tarafından eklenen ve okumaya gönderilen Yegoruşka'nın cebindeyiz.
Ailesinden ilk kez ayrılan, köyünden ilk kez çıkan Yegoruşka zorlu ama bir o kadar da ilgi çekici Steplerde maceralı bir yolda. Macera kovalamacadan oluşmuyor bu öyküde. Macera yolun kendisi. Nereye gittiğini bilerek ama nasıl gidileceğini ve neleri göreceğini bilmeden çıkılan yolculuğun heyecanı
Yegoruşka'nın at arabalarında yaptığı yolculuğu, nehir kenarlarında verdikleri molalarda herkes uyurken kendi kendisiyle tanışmanın da bir aracı oluyor. Bu yolculukta karşılaştığı insanlar ve bunlarla ilişkileri de daha okul başlamadan bir ders niteliğinde hafızasında yer ediyor.
Step yolculuğunda eşlik ettiğimiz hayatı nasıl devam edecek, nasıl şekillenecek ve Yegoruşka ne okuyacak, ne olacak merak ediyorum.
Çehov'a ve Rus klasiklerine de böylece harika bir merhaba demiş oluyorum.
Sizleri de çok keyifli bir yolculuk için atlı araba bırıçka'ya davet ediyorum~ Doğanın geçirdiği muhteşem dönüşümlerin, insanın hem fiziksel hem de ruhsal durumuna etkilerini gözlemleyebileceğiniz bir yolculuktan alabileceğiniz haz vaadiyle..
StepAnton Çehov · Yordam Kitap Yayınları · 20204,730 okunma