2026 7. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 22:21
Suat Derviş, tefrika eseri Fosforlu Cevriye'de güzeller güzeli sokak kadını, eğlence aleminin gözde fahişesini gayet güzel bir dille anlatmaktadır. Cevriye küçüklüğünden itibaren sokaklarda erkeklerle içli dışlı büyümüş, izbe yerlerde ve her türlü eğlence ortamında bulunarak yetişmiş bir kaldırım yosmasıdır. Kuzguni saçları ve kızıl dudaklarıyla kopukların, külhanların, züppelerin alüftesi Cevriye, hasta olduğu bir gün hiç kimselere benzetemediği, kendisine ilk kez askıntı olmayan ve kadın gibi davranan, tedavisiyle ilgilenen bay adsıza adım adım aşık olmaktadır. İnsanlık kavramının içinde olmalarına rağmen çamura bulaşan kişilerin toplumca insan kimliğinin gözardı edilmesine karşın Cevriye de aşık oluyor ve karakteri içimizden biri olarak görebiliyoruz. Cevriye ve adsız aşkına dair gelişmelerin devamını ipucu vermemek adına burada keserken kitabın akıcı diline rağmen yayınevi kaynaklı basit harf hataları ara ara göze çarpıp okurken tökezlemelere sebep verebiliyor. Kitabın sonunda bir sözlük olduğuna dair - yanlış hatırlamıyorsam - girişte bir yazı bile yok; tuhaf bir düzenleme olmuş. Ayrıca Suat Derviş, eser tefrika olarak yayınlanırken zamanlararası geçişte bile hikaye bütünlüğünü ve düzenini koruyabilmiş, herhangi bir tekrara düşmemiş. Son olarak Suat Derviş (Hatice Saadet) de tıpkı Sabahattin Ali gibi sosyalist fikirleriyle biliniyor ancak yazarın Fosforlu Cevriye kitabının en azından Kürk Mantolu Madonna popülerliğiyle bilinmemesi ve sunulmaması gerçekten üzücü bir durum. Herkese iyi okumalar.
Fosforlu CevriyeSuat Derviş · İthaki Yayınları · 20252,658 okunma