Günlük hayattan kesitler ile ölüme-yaşama bakış
2026 6. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 23:50
Yazarın ilk okuduğum kitabı Güneşe Bakmak Ölümle Yüzleşmek idi. Ölüme seanslar ile güzel bakışlar yakalamış idik. Şuanki kitap ile de günlük ve günübirlik hayatlarımızda olan şeylere doğru pencereden bakabilmenin kapılarını araladık. Anlatılan psikoterapi seanslarından verilen mesajlar:-Sevilen bir insanın kaybı, kaybedilen kişi tarafından değer görüldüğünün ve sevildiğini tekrar hissedilmesi ihtiyacı, kaybı içinde yaşayan insan için belirsizliklerle dolu bir duruma neden olur. -Her kayıp insanda bir boşluğa neden olur ve’ ben de Kaybolacağım’ düşüncesi şu an içinde bulunan durumdan haz almayı zorlaştırır. Şu anın farkında olup iki saniye sonra yok olacağımız düşüncesiyle hayatı daha canlı ve yaşanılabilir tutmaya çalışmak lazım. -Ölümün yaklaştığı düşünüldüğün zaman; gençlik yıllarında, yıldızın parladığı anlara saplanıp kalabiliyor insan. Ancak şu anın yıldızını görmek ve parlaklığını hissetmek asıl önemli olan. -Yaşın ilerlemesi ile beraber sevilen insanın kaybı, yoğun iş temposunun kaybedilip sıradan hayata geçiş, önceden önemli ve özenli biri iken şu anda herkes ile aynı olmak ve bütün bunlar olurken ölümün yaklaştığını anlamak, tel örgülerin ardına hapsettiğimiz ölümsüzlüğün uzağında kalmak insanı korkutuyor. -Ölümcül hastalık tanısı almak, çevrenin bunu bilmesi ve’ ah zavallı’ gözüyle bakması, çare ararken aslında çarenin olmadığının fark edilmesi…. İnsanı üzen, yoran, her şeyden elini çekmesini hissettiren ya da sıkıca sarılmasını sağlayan şeylerin birlikteliği. Bazı insanlar ölüme öncülük etme görevine sahip olurlar. Nasıl yaşanacağı bir çok kişi tarafından öğretilirken ,nasıl ölüneceğini öğretecek kişi sayısı az olur ve bu azlığı ölümcül hastalık tanısı alan ya da bir hastalığı sürekli sırtında taşıyan insanlar yüklenir.-İnsanın başkasının gözündeki imajından çok kendi gözündeki değerine önem vermesi gerekir. Dışarıdan hiçbir unsur insana zarar vermez sadece bozuk ahlakın kendisine zarar vereceği ve zarar gördüm düşüncesini ortadan kaldırarak zararın kendisini ortadan kaldırmayı sağladığı gerçeğini fark etmesi gerekiyor.
Hayata Dair
Günübirlik HayatlarIrvin D. Yalom · Pegasus Yayınları · 201616,2bin okunma