İnsan kişisel bütünlüğünü artırmak için nelere dikkat etmeli?
-Verilen sözlerin önemli olduğu bilincini yerleştirmeli. Kişinin, verilen sözleri tutmayla ilgili bilincini keskinleştirmesi ve uyanık tutması gerekir. -Herhalde ancak tutabileceği sözleri vermeli. -Evet, bu en önemli ilk adım: Ancak tutabilecek sözlerin verilmesi gerekir. Fakat kişisel bütünlüğü mekanik bir olay olarak almamalı. Mekanik bir söz verdim, yaparım anlayışı ile Nasreddin Hoca alay eder. Hocaya yaşını sormuşlar, "kırk dört," demiş. Çevresindeki biri, "Hocam, beş sene önce yaşını sorduklarında da sen kırk dört dedin, bu nasıl iştir," deyince, Hoca, "Erkek adam sözünden dönmez," demiş. "Böylesine bir mekanik sözünü tutmadan söz etmiyoruz. Ancak tutulabilecek sözlerin verilmesinden söz ediyoruz. Bunu yapabilmesi için kişinin "hayır" demeyi öğrenmesi gerekir. "Hayır" demek cesaret ister; başkaları kırılır mı, alınır mı, beni sevmezler mi, hakkımda olumsuz düşünürler mi gibi sorular içinde yaşamını düzenleyen biri "hayır" diyemez. Çünkü, henüz yaşamında neye "evet!" dediğini keşfetmemiştir. Savaşçı Doğan Cüceloğlu