Gölge KralMaaza Mengiste'nin savaş üzerine duyduklarını topladığı romanıdır. Yazarın kendi ailesinin erkeklerinden duyduğu savaş hikayelerini, bir de büyükannesinden dinleyince asıl gölge kahramanların kadınlar olduğunu keşfeder. Ve Mengiste, savaş ‘erkek işi’ olarak destanlaştırılmıştır ancak öyle bir yerde bile kadının adı yoktur! derken çok haklı.
Faşist İtalya Mussolini'sinin 1935 yılında Etiyopya ile Somali arasındaki sınır çatışmasını bahane ederek Etiyopya'ya saldırmıştır. Savaşın asıl amacı, Mussolini'nin 1890'larda Etiyopya'da yenilen atalarının intikamını almaktır. Ancak Etiyopya halkı tüm yoksulluğuna rağmen taşla, sopayla kendilerini savunmuşlardır. İşte bu savunmanın arkasındaki görünmez kahramanlar kadınlardır.
Yetim bir genç kız olan Hirut, İmparator Haile Selassie'nin en yakın komutanlarından Kidane ve eşi Aster'in evinde hizmetçi olarak işe başlar. Savaşın patlak vermesiyle İngiltere'ye kaçan Haile Selassie'nin yerine Kidane geçer ve komutayı devralır. Kidane ve askerleri cephede savaşırken, kadınlar da yaralılara yardım edecek, bakımlarını üstlenecek ve karınlarını doyuracaklardır.
Kitapta Kidane'yi bir türlü sevemedim. Kadınların, cephede erkeklere katılmasıyla Hirut'a yaptıkları (tahmin etmek zor değil), Aster'le evlendiği gece yaşadıkları. Bilmiyorum kadınlar ne kadar başarılı da olsa, erkeklerin zihnindeki erillik hep orda bir yerde gibi hissettirdi bana. Ancak savaşın en kritik anında Hirut ve Aster'in aldığı kararlar, kadının gerçek gücünü ortaya koydu.
Kadınların bireyselden zamanla kolektife evrilen savaşlarında, erkek cephesinde verdikleri savaşı şiirsel bir dil ile anlatmış yazar. Ayrıca ne Etiyopyalıları ne de İtalyanları övme ya da tutma taraftarı. Tam ortada durmayı başarmış. okuması keyifli ama biraz dili itibariyle zor bir kitap. Şiirsellik bir yerde yorucu hissettiriyor. Ancak sağlam kadın hikayesi okumak isteyenlere tavsiyemdir.