···Okunma: 07 Ocak 2026 00:35 Kitap, Firuzan'ın intiharıyla sarsıcı bir başlangıç yapıyor ve daha ne olduğunu anlamadan kendinizi kurgunun tam ortasında buluyorsunuz. Giriş kısmında okuyucuyu boğan kitapların aksine, Firuzan sizi ilk sayfadan itibaren içine çekmeyi başarıyor.
Firuzan intihar ettikten sonra Araf'ta sıkışıp kalıyor ve hayatını anlatması için sözü geçmişten bugüne kadınlara; büyük ninesi Umay'a, anneannesi Dapir'e ve annesi Rojda'ya bırakıyor. En sonunda ise mikrofonu kendisi alarak kendi hayatını nasıl sonlandırdığını anlatıyor.
Okurken çoğu yerde gözyaşlarımı tutamadım... Maalesef bu topraklarda kadınların kaderi pek değişmiyor; acılar bitmiyor, sadece bir alt kuşağa miras kalıyor.
Fatih Gezer, okuduğum ikinci kitabı olan bu eseriyle (ilki Suni Tebessüm'dü) son dönem yazarları arasında kalemi en kuvvetli ve üretken isimlerden biri olduğunu kanıtlıyor. Kitabın bölümlerindeki karekodlar ise gerçek bir vizyon işi! Karekodu okuttuğunuzda yazarın o bölüm için bestelediği ve seslendirdiği şarkılara ulaşıyorsunuz. Daha önce böyle bir çalışmaya rastlamamıştım, kesinlikle harika bir fikir!
Kadınlık tarihine, aile miraslarına ve toplumsal gerçeklere dair sert ama dokunaklı bir yolculuğa çıkmak isteyen herkese tavsiyemdir.
Şimdiden keyifli okumalar