2025 82. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 00:00
Toplam on hikayeden oluşuyor. 1. Kadınların Vaizi: Kadınların vaaz dinlerken yaptıkları konuşmaları anlatan yazar, çok güzel sosyolojik tahliller yapmış. 2. Söz Aramızda: Kırk beş yaşındaki Andelip Hanım üzerinden kadınların gençleşme arzusu ve yaşları arttıkça genç erkek istemeleri komik bir hikayeyle anlatılmış. 3. Bravo Hayrullah: Siyah beyaz ırk ayrımı komik ve düşündürücü bir hikaye ile örneklendirilmiş. 4. Menekşe Kalfa’nın Müdafaanamesi: Yine zenci ırkına yapılan ayrım ve zencilerin verdikleri savaşlarla ulaştıkları başarı, müdafaaname örneğiyle anlatılmış. 5. Kocası İçin Deli Divane: Cahil ve saf bir kadının kocasına düşkünlüğü ile kocasının kendini olduğundan büyük görmesi anlatılmış. Aynı zamanda gerçek sevgi de sorgulanmış. 6. Ada Vapurunda: Adı üstünde ada vapurunun bir günlük yaşantısını anlatarak o zamanki yaşam için çok güzel bilgiler vermiş 7. Kocasını Boşayan Hürmüz Hanım: Yazar kitabın adından da anlaşılacağı gibi genelde kadınları hedef almış. Bu hikayede de boşanma hakkı kadınlara verilseydi ne olurdu sorusu yine mizahi bir dille anlatmış 8. Hattı Ustüva: Bir öğrencinin öğretmenin sorduğu sorulara verdiği cevaplar neticesinde yaşadıkları komik bir şekilde anlatmış. Hababam Sınıfı’nı da anımsatmadı değil. 9. Yankesiciler: Dört yankesicinin düzenbazlıkları anlatılırken yankesicinin de yankesicisi olabileceği, dolandırıcıların üstünde dolandırıcı olabileceği yine mizahi bir dille anlatılmış. 10. Partici: Particilerin genel durumu, yükselme ve nazır olma isteği anlatılmış. Kitap keyifli ve akıcıydı fakat basımda o kadar çok imla hatası vardı ki beni gerçekten rahatsız etti. Normalde kitap okumanın bir amacı da doğru yazımı öğrenmek, anlatım bozukluklarını anlayabilmektir. Fakat böyle kitaplar kişiyi, hele de tam altyapısı yoksa imla kurallarını yanlış öğretiyor(!). Kitabı tavsiye ediyorum ama yayınevini asla tavsiye etmiyorum.
Kadınlar VaiziHüseyin Rahmi Gürpınar · Maviçatı Yayınları · 2017448 okunma