2026 3. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2026 20:53
Selamlar sevgili okurlar, Gogol’ün Müfettiş adlı tiyatro eseri, taşrada geçen ve bir söylentiyle ortalığın karışmasını konu alan, hicvi bol bir metin. Başkentten bir müfettişin geleceği haberi yayılınca, yerel yöneticiler arasında tatlı bir (!) telaş başlıyor. Herkes bir şeyleri örtbas etme, açıklarını kapatma derdinde… Gerisi zaten bol yanlış anlaşılma, bol panik. Tiyatro eserleri okumaya bayılıyorum. Özellikle İngiliz edebiyatı benim için adeta bir edebiyat şöleni. Rus eserleriyle ise çok barışabildiğimi söyleyemem; Rus tiyatrosu yerine her zaman İngiliz tiyatrosunu tercih ederim. Bu eseri okumadan önce yaşadığım şehirde canlı tiyatro olarak izlemiştim. Okurken resmen izlediğim oyunu birebir canlandırdım gözümde; o anlamda okumak benim için çok keyifliydi. İzlerken bazı boşluklar kalmıştı — haliyle sahnede kısaltılmıştı — ama metni okuyunca her şey yerine oturdu. Şunu net söyleyebilirim: izlemek başka, okumak bambaşka bir deneyim. Tıpkı filmi olan kitaplar gibi… Okudukça eserin derdi, mizahı ve alt metni çok daha iyi anlaşılıyor. Bu eseri tek bir cümleyle özetleyecek olsam, “Dinsizin hakkından imansız gelir.” derdim. Rüşvet, adam kayırma, torpil, kaytarma… Herkes bir şeylerin peşinde ama kimse suçlu olduğunu kabul etmiyor. Kimse “biz yanlış yaptık” demiyor; herkes kendi suçunun korkusuyla zaten kendini ele veriyor. Genel olarak keyifliydi. Tiyatro severleri ve Rus klasiği sevenleri fazlasıyla eğlendireceğine eminim. Ama ben mi? Ben net İngiliz tiyatrosu sevdalısıyım Kitaplarla kalmanız dileğimle.
Kitap Yorumu
MüfettişNikolay Gogol · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,3bin okunma