Öyle bir ortam var ki, herkes birbirinden korkuyor.
-Peki, öğretmenlik yaptığınız okulda öğretmenlerin çoğunluğu öğrencilerine nasıl davranır, asık suratla mı, yoksa güler yüzle mi? -Çoğu asık suratlıdır. Güleryüzlü davranırlarsa öğrencilerin şımaracağından ve disiplinin ortadan kalkacağından çekinirler. -Peki öğretmenlik yaptığınız okulda yöneticiler asık suratlı mı, yoksa güler yüzlü mü?. -Çoğunluğu asık suratlı. Hatta şunu da söyleyebilirim: çoğu kez en asık suratlı olan yönetici en yüksek mevkiye sahip olandır. Mevkisinin yüksekliği ile, suratının asık olma derecesi arasında doğrudan bir ilişki var gibi. -Peki neden çoğu yöneticinin yüzü asık, bir fikriniz var mı? -Var. Asık suratlı olmazlarsa, yönettikleri öğretmenler üzerinde disiplin kuramayacaklarını düşünüyorlar, herhalde! -"Akıllı baba, çocuğunu uyurken öper," sözünü duydunuz mu? -Evet, duydum. Bana öyle geliyor ki, bütün bu verdiğiniz örneklerin arkasında korku yatıyor. -Doğru, bütün bu verdiğim örneklerin arkasında kişinin yarattığı gücün kaynağı korku; kişinin gücü, insanların kendisinden korkmalarından kaynaklanıyor. -İlginç bir durum var ortada: otorite durumunda olan kişi de korkuyor, onun yönettiği kişi de. -Otorite durumundaki kişi, yönettiği kişinin gözünde güçsüz görünmekten korkuyor; bunu mu kastediyorsunuz? -Evet, onu kastediyorum. Öyle bir ortam var ki, herkes birbirinden korkuyor. Savaşçı Doğan Cüceloğlu
Alıntı