2026 16. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2026 21:09
“Karakter dışında her şey yalnızlıkla kazanılır.” Yakın zaman önce #korkununfelsefesi ‘ni okuduğum Norveçli yazar-düşünür Lars Svendsen ‘in #yalnızlığınfelsefesi ile selamlıyorum sizi. Yalnızlık kavramını farklı yönleriyle tanımlayan, sosyoloji ve psikoloji alanındaki araştırmaların dibini sıyıran yazar edebi ve felsefi referanslarıyla okumalara doyamayacağınız, her sayfasında kendinizi aynaladığınız bir portal açıyor ufkunuza. Gerek öğrenilmiş gerek kabullenilmiş yargılarla çoğumuzun “yalnızlık” ile “tek başınalık” kavramlarını ayrımsayamadığı noktaya dikkat çekerek açıldı kitap. Bana göre toplumdan kopmayacak kadar içinde, kendi başına kalabilecek kadar da dışında olabilmenin farkındalığıdır yalnızlık. Özünde ise hiç kimde yalnız değildir. Ama tek başınadır. Yalnız olmadığınız halde de yalnızlık hissedebilirsiniz. Kalabalıklar arasında, hanenizin içinde. Oradasınızdır ve orada değilsinizdir. Ya da tam tersi… "insan yaşamının ne olduğunu zerre kadar idrak eden herkes bir zaman her ayrık ruhun tuhaf yalnızlığını hissetse gerektir ve sonra başkalarında da aynı yalnızlığın keşfedilmesi yeni, tuhaf bir bağ yaratır ve öyle sıcak bir merhamet büyütür ki bu, adeta yitmiş olan için neredeyse bir telafidir." Tıpkı sevgi yerine konan merhamet, duyumsama, empati, boşluk doldurma, gibi. Yalnızlığı sevmek ile tek başınalığı tercih etmek ise başka bir dönemeç. Hayat, matematiksel bir bütünlük. İki kişinin bir araya gelmesi “ben”den “biz”e geçiş demek değildir. Hele iki yalnız hissedenin bir araya gelmesi. 1+1 ‘den 11 ‘e geçebilmişseniz işte şimdi yalnız değilsiniz. Cümlelerimi Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin çok kıymetli bir sözü ile tamamlamak istiyorum. “Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen bir hiç ol. Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı. Nasıl çömleği tutan dışındaki biçim değil içindeki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil, hiçlik bilincidir.” Lars Svendsen Yalnızlığın Felsefesi
Yalnızlığın FelsefesiLars Svendsen · Kairos Kitap · 2025486 okunma