Top model Waris Dirie nin gerçek yaşam öyküsünü anlatan kitapta insanın kanını donduran, ağlamasına neden olan, azmini kamçılayan, yaşama karşı verilen kahramanca savaşın gerçekliği gözler önüne serilmiş. Afrika’da çölde göçebe bir yaşam süren ve oranın geleneklerinde kızların sünnet edilmesi gibi insanlık dışı uygulamaların olduğu ve bu uygulamaya 5 yaşında maruz kalan, çöl şartlarında hayatta kalma mücadelesi veren , küçük yaşta 60 yaşındaki birisiyle zorla evlendirilmek istenen ve evden kaçarak yazgısını değiştirmek isteyen Waris’in onu başarıya götüren öyküsü tüm gerçekliğiyle anlatılmış. Sünnet olmayan bir kızın eksik olduğu , evlenemeyeceği , utanılması gereken biri olduğu düşüncesi ve yerleşmiş bu geleneksel yapının zorla küçük yaştaki kız çocuklarını uygulanması çok acı verici bir şey . Bir çok küçük kız bu insanlık dışı uygulama yüzünden hayatından olup , sakat kalıp bir çok psikolojik ve fiziksel zorluğu ömürleri boyunca taşımak zorunda bırakılmışlar .Somali deyince aklıma yoksulluğun olduğu bir yer gelirken kitaptaki satırları okuduktan sonra kadınların sünnet edilmesi gibi bir uygulamanın var olduğu düşüncesiyle , oranın varligindan , Müslümanlığından korkar oldum . Maalesef geleneklerin Müslümanlık ve İslam dininin olmazsa olmazı olarak yaşatıldığı yerlerde insanlar dinde olmayan zorlamalara maruz kalıp , bir çok fiziksel ve psikolojik olarak yara alıyorlar . Ve maalesef yine bu geleneklerle beraber İslamiyet karalanmış oluyor ne yazıkki . Beni fazlası ile etkileyen ve çok şükür ki müslümanlığı az da olsa Kur’an-ı Kerim ‘ in ışığında yaşayan ve bu kadar insanlık dışı uygulamanın olmadığı Türkiye’de yaşadığım için çok şükür. Yurt dışı görevi için Somali’yi tercih ettiğimde eğer bu kitabı okumuş olsaydım kesinlikle tercih etmezdim. Kitapta geçen satırlar belki kurmaca bir metine ait olsaydı bu kadar etkilemezdi ancak gerçek bir hayat öyküsüne dayanması fazlasıyla üzücü ve korkutucu.
Yazarın kendi yaşadığı korkunç deneyimi herkese anlatarak başka insanlar da yaşamasın diye öncülük etmesi takdire Sayan bir şey. En mahrem öyküsünü herkese açmak kolay bir şey değilken, ‘ ben yaşadım ancak başka insanlar yaşamasın, başkalarını da kurtarayım’ düşüncesinde olması varlığını bilmediğim bu insana, yazar Waris Dirie saygımı katbekat arttırdı.