2026 12. kitabı
“Büyük ve imkânsız olanı denerken ölmekten daha iyi bir yaşam amacı bilmiyorum. Bir şeyin imkansız görünmesi, onun peşinden gitmemek için bir neden olmamalıdır. Onu peşinden gitmeye değer kılan da tam olarak budur. Başarı kesin olsaydı ve risk olmasaydı cesaret ve büyüklük nerede olurdu? Tek gerçek başarısızlık, hayatın zorluklarından kaçmaktır.” Nietzsche Nietzsche, hayatın anlamının sadece rahat içinde yaşamak değil, büyük ve imkânsız hayallerin peşinden koşarken sınırları zorlamak olduğunu savunur. Bu düşünce, o belgeseldeki penguenin hikayesiyle birebir örtüşür. Bütün sürü yiyecek bulmak için güvenli sulara giderken o penguen her şeyi reddedip tam tersine, dağlara, kendi seçtiği o ıssız ve sonu ölüm olan yola döner. Bu bir yön şaşırması değil, sürüye uymayı reddeden sessiz ve inatçı bir kararlılıktır. Nietzsche’nin dediği gibi, kişiyi değerli kılan şey, sonu kötü bitecek olsa bile başkalarının çizdiği güvenli yoldan gitmek yerine kendi yolunu seçebilme cesaretidir. Çünkü gerçek yaşam, risk almadan kenarda beklemek değil, sonu belirsiz de olsa kendi hikayenin peşinden gidebilmektir; önemli olan kazanmak değil, o yolu yürümeye cüret etmektir.
Alıntı
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma