·68 syf.····Okunma: 31 Ocak 2026 18:18 Sol Gözümdeki Kataraktın Alınmasından Sonra Bazı Notlar diyor yazar, sahi karakterle katarakt uyumuna ne demeli? Denmeli ki kitapla aynı havanda çözülüyor. Tıpla ilgim olmasa da görmeyle ilişkili olduğunu en azından biliyorum, Görme Biçimleri yazarının bu kitabı yazan kişiyle aynı kişi olduğunu yazara ayrılan kısımda görmemle beraber daha da fazla anlam kabarıyor yazarın oluşturduğu kitap adı ve getirisindeki daha doğrusu beraberindeki atmosfer. Her şeyi biraz biraz bulanık görmeye başlamak fazla mı körleştirir? Katarakt ameliyatından önce iyice bozulmasını beklemek nasıl olur? Bulanıklaştıkça daha iyisi çevreyle bağ kesinleşmedikçe gözler daha çok açılmaz mı? "Katarakt, Yunanca kataraktesten gelir, anlamı da çağlayan ya da üstten inen ve girişi engelleyen demir kafes demektir. Sol gözdeki engel giderildi. Sağ gözdeki katarakt hâlâ duruyor." Belki de kafes olmasaydı uçmak alelade sayılacaktı altın kuşa, ben de farkındayım altın olanın kafes olması gerektiğinin ama bence altın kuşsa kafes alelade geliyorsa işler biraz değişip duruma daha uygun düşer. Demem o ki çağlayan bulanıklıksa eğer kör olmasın gözler diye altın olan kuş olsun istiyorum. Kataraktan öncesi, toplumdaki yansımaların iç içeliği belki de kafestir. Eh, bu yüzden dedim ya altın kafes olmasın diye. Her neyse. Bu bilgilendirmeden sonraki sayfada bir gözü simsiyah (işlevsel olarak yok), bir gözü içinde iki göz topu (bak şimdi adını unuttum şunun:) biri ötekinin üzerine düşmüş şeklinde bulunuyor. Gözlerin sahibiyse ağzı düz çizgiden ibaret (hâlâ bakmayı çözmeye çalışıyor, konuşmak için) yan çevirmiş başını. Bu şekilde bir kaç yazı ufaktan ve görsel üzerinden kitap ilerliyor. Bu yüzden olduça benim için alışılmadık ve heyecan vericiydi. Her görselde anlam aramak mümkün, yapbozdan çok bozayapa benziyor yani boza boza yapmaya çünkü baktıkça anlıyorsunuz ki bulanıklaşarak, bir adım katarakt tarzı geri çekilmeyle diğer deyişle bozarak /bozularak baktıkça oluşturabiliyorsunuz 'kendi' anlamınızdaki karşılığını.
Katarakt ameliyatı öncesi ve sonrasında yazarın çizdiği mavi menekşe deneyimi olmayan sağlıklı gözlerde yazarın ne demek istediğini ya da nasıl gördüğünü/görmeye çalıştığını yansıtıyor bu okuyucuya avantaj, anlaşılma açısından ki kitapta bunun gibi somutlaştırmaya çalışılan durumlar mevcut olduğundan kolaylıkla uyum sağlanabiliyor.
Ben katarakt ile karakter ilişkisi üzerine kitap kurulu olacak sandığımdan okurken birazcık yazarın anlatmak istediklerinin dışına çıktığımı kabul ediyorum ama bence çok düşük bir ihtimal de olsa yazar düşünmüş de olabilir yani umarım ki.