2026 3. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 18:44
Eserin içeriğinden bahsetmeden önce yazarı hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Hüseyin Nihal Atsız (1905-1975), doğum ve ölüm yeri İstanbul olup, baba tarafından Gümüşhane, anne tarafından Trabzon'lu olan Türk milliyetçisi bir yazar. En meşhur eseri Bozkurtlar olmakla birlikte diğer öne çıkan eserleri; Deli Kurt, Dalkavuklar Gecesi/Z Vitamini, Ruh Adam romanları ve Yolların Sonu isimli şiir kitabıdır. Hüseyin Nihal Atsız, Türkçülük hususunda maalesef ifrat seviyesine çıkarak ırkçılık sınırından içeri girmiş bir şahsiyet. Evet milliyetçilik güzel bir duygu, insan kökünü, atasını bilmeli ve sevmeli. Ve Türk milleti de evveliyatından beri tek Yaratıcı inancına sahip, manevî vasıfları yüksek, töresi olan ve nihayetinde de İslâmiyete büyük hizmetleri olan aziz bir millet. Ve fakat İslâmiyet menfi milliyetçiliği reddeder. Bizim için bir insanın ırkından ziyade insanlığı, inancı, kişiliği ön planda gelir. Sırf başka ırktan diye bir insanı dışlamak veya onu kötü bilmek yanlış bir bakıştır. Meselâ benim babam Kürt kökenli, annem ise Türk kökenli. Ben her iki taraftan da pırlanta gibi insanlar gördüm ama her iki taraftan ciğeri beş para etmez insanlar da gördüm. Bunu bütün dünya milletlerine doğru genişletirsek her milletten iyi de vardır kötü de vardır. İnsanlara böyle bakmak gerekir diye düşünüyorum. Hüseyin Nihal Atsız'ın ifrat derecesinde ki Türkçülüğünün neticesinde şu noktaya geldiği söylenir: "Başlarda ateizme karşı çıkıp ve Allah'ın birliğini savunurken daha sonra İslâm'ı tenkit etmeye ve İslâm'ın Araplar tarafından Araplar için yaratılmış bir din olduğunu söyleyen bir zihniyete bürünmüştür." İşte aşırılığın sonu maalesef böyle hazin olabiliyor. Esere gelirsek, Bozkurtlar esasında birbirinin devamı olan iki kitaptan oluşuyor. Birinci kitap, Bozkurtlar'ın Ölümü ilk defa 1946 senesinde; ikinci kitap, Bozkurtlar Diriliyor ise ilk defa 1949 senesinde yayımlanıyor. 1972 yılında ise Ötüken Yayınevi tarafından tek kitap halinde, Bozkurtlar ismi ile yayımlanıyor ve bugüne kadar da bu isim ile baskıları yapıldığı görünüyor. Bozkurtlar, 621 yılında Ötüken'de başlıyor ve 682 yılında İkinci Göktürk Kağanlığı kuruluşuna kadar geçen devri hikâye ediyor. Ötüken'in bozkırları, kılıç şakırtıları, okların vınlayış sesleri arasında oldukça akıcı bir metin olduğunu söyleyebilirim. Kitabı okurken o devirlere gidiyorsunuz ve siz de atalarımızın o çadırları içinde yerinizi alıyorsunuz. Eserin dili ise çok güzel; devrine uygun bir şekilde gayet güzel kelimeler ve tabirler içeriyor. Yazar hem tarihi bilgileri hem de devrin dilini sunma hususunda oldukça başarılı bir iş çıkarmış. Bozkurtlar, yazarının büyük araştırmalar yaptığı ve emek verdiği bir eser kesinlikle. Yalnız o devrin Türk aile yaşantısı, görenekleri biraz daha işlenseymiş çok daha güzel olurmuş diye düşünüyorum. İçeriği, uslubu, akıcılığı ve dilinin güzelliği ile birlikte mutlaka okunmasını tavsiye edeceğim bir eser. İslâmiyet öncesi Türkleri merak eden okurlara Rafet Elçi'nin Şair isimli eserini de mutlaka tavsiye ederim. Herkese faydalı okumalar dilerim.
BozkurtlarHüseyin Nihâl Atsız · Ötüken Yayınevi · 197717,9bin okunma