-Peki, farz edelim ki, biri farkına varmadan elindeki Türk bayrağını yere düşürdü. Bayrağı yerde gören bir başka Türk, bu bayrağı sence yerden kaldırır mı, yoksa, bana ne der, geçer gider mi?
-Kaldırır.
-Korkusundan mı kaldırır?
-Yok, o bayrak onun için önemli bir değeri, kendisinin de üyesi olduğu bir ulusu temsil ediyor, onun için kaldırır.
-Tamam o zaman. Benim de sana göstermek istediğim şu: insanlar korku nedeniyle değil, kendileri istedikleri için, değerli bildikleri bir şeyi korumak, yüceltmek için de davranışta bulunurlar. Bunu kabul ediyor musunuz?
-Tabiki kabul ediyorum! Bir annenin çocuğunu korumayla ilgili davranışına bakın. Korktuğu için değil, çocuğunu sevdiği için, ona değer verdiği için anne öyle davranır.
-Güzel bir örnek verdiniz.
-Demek ki, bir ortamda disiplini sağlamak için ille de kişilerin korkmaları gerekmiyor. O ortamdaki davranışı düzenleyecek, paylaşılan değerlerin olması da o ortama disiplin getirebiliyor.
-Evet, şimdi anlıyorum, bunun güçle ilişkisini. Gücün temelinde sadece korku yatmaz, değerlerden kaynaklanan güç de vardır, demek istiyorsunuz.-Evet, öyle demek istiyorum. Ve, değerlerden kaynaklanan güç, insanı ezmeyen, insan onurunu küçültmeyen, aksine insan onurunu yücelten bir güçtür.SavaşçıDoğan Cüceloğlu