Değerlerden kaynaklanan güç
-Peki, farz edelim ki, biri farkına varmadan elindeki Türk bayrağını yere düşürdü. Bayrağı yerde gören bir başka Türk, bu bayrağı sence yerden kaldırır mı, yoksa, bana ne der, geçer gider mi? -Kaldırır. -Korkusundan mı kaldırır? -Yok, o bayrak onun için önemli bir değeri, kendisinin de üyesi olduğu bir ulusu temsil ediyor, onun için kaldırır. -Tamam o zaman. Benim de sana göstermek istediğim şu: insanlar korku nedeniyle değil, kendileri istedikleri için, değerli bildikleri bir şeyi korumak, yüceltmek için de davranışta bulunurlar. Bunu kabul ediyor musunuz? -Tabiki kabul ediyorum! Bir annenin çocuğunu korumayla ilgili davranışına bakın. Korktuğu için değil, çocuğunu sevdiği için, ona değer verdiği için anne öyle davranır. -Güzel bir örnek verdiniz. -Demek ki, bir ortamda disiplini sağlamak için ille de kişilerin korkmaları gerekmiyor. O ortamdaki davranışı düzenleyecek, paylaşılan değerlerin olması da o ortama disiplin getirebiliyor. -Evet, şimdi anlıyorum, bunun güçle ilişkisini. Gücün temelinde sadece korku yatmaz, değerlerden kaynaklanan güç de vardır, demek istiyorsunuz. -Evet, öyle demek istiyorum. Ve, değerlerden kaynaklanan güç, insanı ezmeyen, insan onurunu küçültmeyen, aksine insan onurunu yücelten bir güçtür. Savaşçı Doğan Cüceloğlu
Alıntı