George R. R. Martin ’in yarattığı fantastik edebiyatın en kudretli girişlerinden biri. Bu kitabı kapattığımda yalnızca bir hikâye bitmiş gibi hissetmedim; bütün bir dünyanın kapıları ardına kadar açılmıştı. Westeros’un kırkbin renkteki coğrafyası, karakterlerin acı refleksleri ve kaderin çelikten daha keskin bükülmezliği zihnimde o kadar canlıydı ki, o diyarın kokusunu hâlâ duyabiliyorum.
Diyarı bir kez tanıdığın zaman, artık sıradan bir fantastik romandan çok daha fazlasıyla karşı karşıyasın demektir. Kışların insan ömrü kadar uzun sürdüğü bu dünyada, sadece sürülebilecek topraklara sahip olmak değil; güvenilecek yüzleri, sadakat sözcüklerini, ihanetin gölgelerini çözmek bile bir savaş gibidir. Sur’un ötesinde karanlığın kıyıya dayandığı haberleri, Kuzey’in boyun eğmez Starkları’nın ağır adımları ve güneye, Demir Taht’ın sıcak iktidar oyunlarına doğru uzanan entrikalar yumağı her biri bilinçli bir okurun kanını daha hızlı döndürür.
Kitabın belkemiğini oluşturan esas olay örgüsü, kralın ani ölümü ve ardından yükselen taht kavgasının neredeyse akıl almaz frenlerle ilerleyen çarklarıdır. Ned Stark’ın onurlu doğası ile saray entrikalarının çürümüş aklı arasındaki gerilim, okuma sürecini neredeyse fiziksel bir gerilime dönüştürür. Bu gerilim, Stark hanesinin sadece bir aile olmadığını; inançların, geleneklerin ve insan ruhunun kendini savunduğu bir mikrokozmos olduğunu hatırlatır.
Westeros’un ötesine baktığımızda ise egzotik Essos kıtası belirir. Burada sürgündeki Targaryen kardeşlerin hikâyesi, güç ve kader arasındaki kırılgan bağın en ince telini temsil eder. Daenerys’in başlangıçtaki kırılganlığı, ona verilen ejderha yumurtalarıyla beraber bir metafora dönüşür: küllerden yeniden doğuşun mümkün olduğunun kanıtı. Bu dönüşüm, sadece politik bir hamle değil, aynı zamanda bireyin içsel evrimine dair epik bir şiirdir.
Ve yine de bu hikâyenin aşağıdaki gibi bir yönü daha vardır: Azor Ahai efsanesi. Bu, yüzyıllar önce karanlığa karşı mücadele eden ve Işığın Kılıcı’nı döverek dünyayı kurtaran kahramanın efsanesidir. Söylenceye göre bu kahraman yeniden doğacaktır; uzun yazların ardından soğuk ve uğursuz bir kış yaklaşırken bu yeniden doğuşun zamanı gelmiştir. Bu kehanet, karakterlerin kaderlerine gölge gibi düşer bazıları kendilerinin bu kahraman olduğuna inanır, bazılarına başkaları bunun müjdecisi olduğuna ikna edilir. Kehanetin gerçekliği ya da yorumu ne olursa olsun, kitaba dair büyüleyici mitolojik derinliklerden biridir ve ilk romanda bile okuyucuda esrarengiz bir kıvılcım bırakır.
George R. R. Martin en büyük gücü, okuyucuyu karmaşık bir ahlaki labirentin içine sokmasıdır. Her karakter sadece iyi ya da kötü değildir; onlar, kendi inançları, zayıflıkları, hırsları ve korkularıyla birleşmiş insan ruhunun gerçek izdüşümleridir. Bu yüzden kitap ilerledikçe bir hanedan savaşını okumaktan çok, insanın içindeki karanlıkla yüzleşmesini izler gibisin. Her sayfa, gerçekliği hayal gücüyle incelikle harmanlayan epik bir tarihi anımsatır sanki her satır, yüzlerce yıllık bir uygarlığın kültürel hafızasını taşıyormuş gibi.
Sonuç olarak, “ Taht Oyunları salt bir fantastik roman değil; politika, insan doğası, sadakat, ihanet ve kaderin demir çemberi içinde dönen yaşamın destansı bir anlatısıdır. İlk kitabın sonuna geldiğinde hâlâ sayfalarca daha okumak istiyorsun; çünkü bu sadece bir başlangıçtır. Westeros’un karanlığı gittikçe derinleşirken, her bir karakterin melodisi “buz ve ateşin” eşiğinde ayrı bir ağıt ya da kahramanlık şarkısına dönüşüyor ve ben bu şarkıyı hâlâ kulaklarımda duyuyorum