OKUDUM - BİTTİ!
Sayfa Sayısı : 185
Kitap Puanım : 10 / 7
Kitap İncelemem :
Meşuga: Deliliğin ve Tarihin Arasında
Bazı kitaplar vardır, sayfa çevirmekle kalmazsın, içine çekilir gidersin. Isaac Bashevis Singer’ın Meşuga’sı tam olarak öyle. New York’taki Yidiş gazetelerinden Tel Aviv sokaklarına uzanan, hayaletlerin , “kaçık”ların ve yarım kalmış hayatların arasında dolaştığın tuhaf bir labirent.
Hikâye bizi 1950’lerin New York’una götürüyor . Yidiş dilinde yazan yazar Aaron Greidinger’ın peşindeyiz . Aaron, toplama kampında öldüğünü sandığı eski dostu Max’le yıllar sonra karşılaşınca işler karışıyor . Bu karşılaşma, onu geçmişin travmalarıyla ve Eski Dünya’nın peşini bırakmayan hayaletleriyle yüzleşmeye zorluyor. Medyumlar , yalnız kadınlar , birbirinden garip karakterler derken anlatı yavaş yavaş karanlık ama acayip bir kara komediye dönüşüyor .
Neden 7/10?
Neyi sevdim?
Singer’ın dili gerçekten çok güçlü . Anlatım öyle canlı ki karakterlerin çılgınlığını, arzusunu, hüznünü neredeyse teninde hissediyorsun. Tarihin ağırlığının en sıradan ilişkilere bile nasıl sızdığını görmek çarpıcı . Yidiş kültürünün ruhunu taşıma konusunda da fazlasıyla başarılı.
Nerelerde takıldım?
Kitap yer yer kendi içinde dolaşıp duruyor gibi hissettiriyor . Karakter sayısı fazla, detay bol. Bu da özellikle ikinci yarıda tempoyu düşürüyor . Olaylar akıştan çıkıp uzun felsefi konuşmalara kayınca, kopup sonra yeniden yakalaman gereken anlar oluyor .
Derinlik meselesi
Göçmenlik , kimlik , travmanın kuşaklar arası etkisi gibi güçlü temalar var. Bunlar kitaba ciddi bir ağırlık katıyor ama bazı başlıkların tam kapatılmadığı hissi de yakana yapışıyor.
Son söz
Meşuga, bildiğimiz Singer dünyası. Delilikle bilgelik , mizahla hüzün yan yana yürüyor. Tarihin gölgesinde kalmış insanların hayatlarında dolaşmak ve bunu çok özel bir dille yapmak istiyorsan iyi bir okuma . Kusursuz değil, temposu zaman zaman dağılıyor ama bittiğinde aklında kalan karakterler ve peşini bırakmayan hayaletler oluyor . Ben kitabı kapattım, ama zihnim hâlâ içindeydi.
#Meşuga #IsaacBashevisSinger #KitapYorumum #KaraKomedi #Edebiyat #Roman #OkumaÖnerisi
Isaac Bashevis SingerMeşuga