Puan vermedi·264 syf.··Beğendi
···Okunma: 01 Şubat 2026 16:49 Bu kitabımız bizi filmlerden tanıdığımız farklı ve uzak bir coğrafyaya götürdü. Dilini ve temayı severek okudum. diğer kitaplarını da kesinlikle okumak isterim.
Avustralyalı yazar Tim Winton, Çoban Kulübesi’nde anlatıyı sert, küfürlü ve tehditkâr bir birinci tekil sesle kuruyor. Daha fazla ve açık ifade edilen cinsellik de olsaydı bu romana “Yeraltı edebiyatına” bir örnek oluşturur diyebilirdik sanırım. Jaxie’nin dili; babadan miras kalan şiddetin, yoksulluğun ve korkunun içselleşmiş hali adeta. Kadınlara yönelik küçümseyici bakış, aile içi şiddetin ve ataerkil düzenin nasıl yeniden üretildiğini gösterirken; kasaba, polis, kilise ve aile kurumlarının suskunluğu romanın temel eleştiri alanını oluşturur. Dini söylem alaya alınır; vaftiz, kilise ve pedofili çağrışımları inancın ahlaki çöküşle nasıl iç içe geçtiğini açığa çıkarır. Yazarımız burada aileyi bir “korunak” değil, çoğu zaman şiddetin kaynağı olan bir yapı olarak resmeder.
Romanın duygusal çekirdeğinde annenin kaybıyla tam olarak yaşanamamış, kimseyle paylaşılamamış yas var. Jaxie’nin öfkesi, uyumsuzluğu ve “istenmeyen çocuk” oluşu bu yasın dil bulamamış hâli. Okulu bırakması, Teyzesinin kızı olan Lee ile yanlış ama kaçınılmaz ilişkiye sürüklenmesi, kaykay kültürüyle tutunmaya çalışması; hepsi ait olma arzusunun çarpık yansımaları.
Coğrafya romanın en büyük karakterlerinden biri aslında. Avustralya’nın kırsal yapısı —tuz gölleri, ıssız yollar, çalılıklar, terk edilmiş madenler— yalnızca mekân değil, karakterlerin iç dünyasını sertleştiren bir güç. Şehir korkusu, taşranın şiddeti ve sıkışmışlığı ve doğanın acımasızlığı birleşerek Jaxie’yi hem hayatta kalmaya hem de ahlaki sınavlara zorlar.
Yaşlı adam Fintan’la karşılaşma, romanın etik eksenini belirliyor. Çoban Kulübesi bence bir sığınak gibi görünürken aslında bir konfor tuzağıdır; yolculuğu erteleyen, ama anlamı da sorgulatan bir durak. Fintan’ın kefaret, “iyi ölüm”, inanç ve hikâye üzerine sözleri; bireysel şiddeti evrensel, ruhani ve politik bir düzleme taşır.
Yakın Türkiye tarihimizle bağlantı kurmamıza neden olan ANZAC göndermeleri, aborjinlere ait yerel dil kullanımı, bürokrasi, din adamları ve politik şiddet eleştirileriyle roman, Avustralya’dan çıkıp evrensel bir ahlak tartışmasına açılır. Sonunda Jaxie’nin Lee’ye doğru yola çıkışı bir kurtuluş vaadi kadar yeni bir belirsizliktir; ölsün diye dua etmesine rağmen babasını öldürmemiştir ama o, artık tanımadığı iki adamın katili on yedi yaşında bir adamdır. Yazar okuru kesin cevaplardan bilinçli olarak mahrum bırakır ve şunu fısıldar: Tanrı, neye inandığından çok, ne yaptığındadır; ve insan, en karanlık yalnızlığında bile bütünüyle yalnız değildir.
Bir leit motif olarak Fintan’ın defalarca tekrarladığı cümle ile akıllara soru işareti bırakır. Ait olmak önemlidir ve “eh artık bu konuda aynı düşünen iki kişiyiz” dediğimiz çok tema vardır dünyada. Sevgi’de, şiddette, inançta, hayatta ne için olduğumuzda hatta huzur ararken bile yanımızda biri olsun istiyoruz, hatta bu romanı da sevmede iki kişi miyiz, ne dersiniz?