·132 syf.····Okunma: 31 Ocak 2026 15:24 Doğuyla Batı arasında kalmış bir kızın hikâyesi, Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşanan yanlış Batılılaşmanın betimlemesi kısaca. Fakat ben kitabın bana hissettirdiklerinden bahsetmek istiyorum.
Lise yıllarında fazlaca okuduğum Peyami Safa, bu kitabı okumak için iyi ki bu kadar geç kalmışım dedirtti. Birkaç yıl önce okusam, Neriman yani ikilem içinde kalan bu genç kızı iflah olmaz bir şaşkın olarak nitelerdim. Sanırım biraz olgunlaştıkça anlıyor insan her şeyin siyah ve beyaz olmadığını, bazen ve hatta çoğu zaman insanın grilerde kaybolduğunu, içinde fırtınalar koparan mücadeleler verdiğini.
Neriman'ı bir çıkmaza sürükleyen bu ikilem ne kadar kızılası görülse de, olayı kendi hayatındaki başka meselelere benzetince insan düşünmüyor değil hayatı.
Gençliğin içinde kaldığı ikilemler, zaman, mekan, hedeflerimiz, hayallerimiz ve daha neler neler.
Fakat ne kadar içselleştirirseniz içselleştirin Şinasi'nin sabrına hayret edip, Neriman'a "Senin amacın ne?" diye sormak istediğiniz sayfalar olabilir, biraz fazla kararsız hanımefendi.
Okuyacaklara bol keyif diliyorum
selametle :)