Puan vermedi·536 syf.····Okunma: 28 Ocak 2026 23:28 Ayfer Tunç’un Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi kitabını büyük bir merakla okudum. Sonlara doğru tempo beni biraz yormaya başlamış olsa da, okudukça asıl etkilendiğim şey konusundan çok kurgusunun gücü ve yazarın anlatımındaki ustalık oldu. Kitapta çok fazla karakter olmasına rağmen, kişilerin birbiriyle olan ilişkilerinin bu kadar pürüzsüz kurulması ve geçişlerin neredeyse hiç sırıtmaması gerçekten hayranlık uyandırıcıydı.
Hikâye içinde dolaşırken kim kimdir, kimin geçmişi nereye bağlanıyor diye düşünmeden edemiyorsunuz ama bu karmaşa rahatsız edici değil; tam tersine metnin parçası gibi akıyor. Ayfer Tunç, okuru yormadan zor bir yapıyı taşıyabilen bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Kitabı bitirdiğimde aklımda kalan şey olay örgüsünden çok, bu geniş karakter dünyasını böylesine sağlam bir kurgu içinde bir arada tutabilmiş olmasıydı. Bu yüzden benim için roman, konusu kadar – hatta belki daha çok – yazarlık becerisiyle öne çıktı.