Roza Hakmen’in çevirdiği #marcelproust ‘un dev eseri #kayıpzamanınizinde’nin ilk cildi olan #swannlarıntarafı ‘nın içinde yer alan, keyifli bir bölüm
.
Tahsin Yücel”in dilimize kazandırdığı romanın bu kilit bölümü kendi başına da okunabilen bağımsız bir anlatıdır.
Charles Swann’ın, Odette de Crécy ile aşk ilişkisinin anlatıldığı yapıt, Fransa’da da sık sık ayrı bir kitap olarak yayımlanmış, 1984’te ünlü Alman yönetmen Volker Schlöndorff tarafından beyazperdeye de uyarlanmıştır.
.
.
Sanat tarihine olan düşkünlüğüm malumunuz...
Hal böyle olunca, bu kitaptaki #mutlutesadüf ‘üm:
Swann’ın Odette’e, #boticelli’nin
“Sistine Şapeli”nin duvarına çizdiği Jetro’nun kızı Zeferina’ya benzediği için ilgi duymaya başlaması...
İki büyük sanatkâr...
Boticelli & Proust
.
Sözlerimi Pollock’ın alıntısıyla tamamlıyorum.
“Sanatçı dediğim zaman birşeyler üretenleri kastediyorum… bazısı bir fırçayla - bazısı bir kürekle - bazısı bir kalemle.”
Marcel ProustSwann'ın Bir Aşkı