2026 3. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2026 03:24
Yazar İşgal altındaki İstanbul da (mütareke dönemi) şehrin durumunu betimleyerek ve olayların içerisindeymişsiniz hissiyle yaşatarak sizi bizzat Kâmil beyin yerine koyuyor ve sanki oymuşsunuz hissiyatını okuyucuya hissettiriyor. İstanbul işgalinden Anadolu’da son durum nedir gelen haberlere, aydın-halk ilişkisi ve teslimiyet-direniş çatışmasına yer veriyor kitapta. İstanbul’un işgal yıllarındaki ruhunu hissettirerek anlattığı gibi insanların işgal karşısındaki duruşlarını da anlatıyor. Teslim olanlar, çıkar peşinde koşanlar, direnişe yakın duranlar, kararsız kalanlar ve aydın kesimden olan yazarların onlara en ihtiyaç olan dönemde yaptığı kancıklıklar. Yazar size şunu sorgulatır ve cevabını da verdirir. İşgal döneminde esaretin sadece şehirde değil, insanların zihinlerinde de olduğunu gösterir. Aydın kesimden olan birisi olarak baş kahraman Kâmil beye yurt dışından dönünce yaşadıkları karşısında, zengin kesimden fakir kesime geçince yaşadıkları karşısında birçok şeyi sorgulatır. Bu sorgulama da siz tamamen Kâmil bey olursunuz. İstanbul kadınlarının hapishanede olan eşlerine Anadolu’dan gelecek bir haberi alarak bir an önce yetiştirebilme sevincine gıpta eder ve onlara göre daha narin çevrede yetişen eşi Nermin hanımın da öyle bir coğrafya da yetişmesi arzusuna düştüğünü fark eder. Aslında hep arzuladığı duruş şeklini önce Nedime hanımda sonra Fatma hanımda hissettirir ve sonunda sizi bundan emin kılar. Roman sürükleyici ve bir sonraki kısımda ne olduğuyla ilgili merak uyandırıcı bir akışa sahip. Yazar, İnönü savaşı kazanılınca halkın sevincini ve coşkusunu bize harika bir şekilde geçiriyor. Öyle ki tüyleriniz diken diken oluyor o an. Ana karakter olan Kâmil bey, başta olaylara uzaktan bakan bir tipken zamanla vicdanıyla yüzleşiyor ve bu değişim, dönemin aydınlarının yaşadığı iç çatışmayıda temsil ediyor. Yazar, roman boyunca İstanbul’u sadece bir mekan değil, çökmüş bir şehir gibi resmetmiş. O korkuyu, umutsuzluğu, çıkarcılığı ve gizli bir direniş atmosferini size hissettiriyor. Yazar, bir kahramanlık masalı gibi anlatım yapmıyor bizzat tarihin içinde yaşatıyor sizi. İnsanların zaaflarını gösteriyor, halk ile aydınlar arasındaki kopmayı gösteriyor ve aydınları eleştiriyor. Dönemi romantikleştirmek yerine insanların korkularını, çıkar ilişkilerini açıkça gösteriyor. Romanın temposu bana yavaş gelmedi. Çok akıcı ve sürükleyiciydi. Kısmen, anlamını bilmediğimiz kelimelere (çok az sayıda) yer verilmiş. Dönemi derinlikli anlamak isteyenler için çok etkileyici bir roman. Özellikle tarihi roman sevenlere öneririm. **Sonuç olarak “Esir Şehrin İnsanları,” işgal yıllarını yalnızca tarih olarak değil, insanların iç dünyası üzerinden anlatan güçlü bir roman ! ** Esir Şehrin İnsanları Kemal Tahir a
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 201913,3bin okunma