Mimoza Sürgünü, her biri 2–3 sayfadan oluşan ve farklı konuları ele alan denemelerden meydana gelen bir eserdir. Kitap dört ana bölümden oluşmakta, her bölümde başlıklarla doğrudan ilişkili denemelere yer verilmektedir. Bu yönüyle eser, okuru hem düşünsel hem de zihinsel bir yolculuğa davet etmektedir.
Kitabın dili oldukça ağır ve yoğun bir anlatıma sahiptir. Bu nedenle ilk sayfalarda anlamakta zorlanmak mümkündür. Bazı denemeler, okurun metni tam olarak kavrayabilmesi için birden fazla kez okunmayı gerektirmektedir. Ancak bu zorluk, kitabın ilerleyen bölümlerinde yerini anlamaya ve düşünsel gelişime bırakmaktadır. Okur, kitabın sonuna yaklaştıkça kendi anlama kabiliyetindeki ilerlemeyi fark etmektedir.
Okuyacak olanlara tavsiyem, kitabı hızlıca tüketmeye çalışmak yerine yavaş ve dikkatli bir şekilde okumalarıdır. Yazarın vermek istediği mesajlar satır aralarında gizlidir ve ancak sabırlı bir okuma ile anlaşılabilmektedir. Yazarın dili imgeli, örtük ve düşündürücü bir anlatıma sahiptir.
Ezcümle; Mimoza Sürgünü,hem etkileyici hem de geliştirici bir kitap.Okuru düşünmeye sevk eden bu eser, okuma alışkanlığına ve anlama becerisine önemli katkılar sağlamaktadır. Bu nedenle kitabı tüm okurlara gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. Mimoza SürgünüNazan Bekiroğlu