Kelebeğin Rüyası Havasında "Drei Kameraden"
2026 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 02:29
"İçinde yaşadığımız zaman, duyguları anlatacak sözcüklere henüz sahip değildi. Zamanımız sadece sıradan kelimeleri biliyordu, kalan hiçbir şey gerçek değildi." (252) Bu kitap hakkında birkaç şey yazmazsam kendisine ayıp etmiş olacağımı hissettim (。・ω・。) Erich Maria RemarqueErich Maria Remarque genelde Batı Cephesinde Yeni Bir Şey YokBatı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabıyla tanınan bir yazar. Onun o savaş ortamı ve savaşın yarattığı duyguların betimlemesi sanıyorum ki birçok kişiyi etkilemiştir. Bu kitapta ise Remarque bizi Birinci Dünya Savaşı'ndan çıkmış Almanya'ya götürüyor. Savaş bitmiş, yaşayacak kadar şanslı olanlar yaşamlarını normalleştirme çabasına girmiş; bir yandan hayat akıyor bir yandan ise insanlar umut ile umutsuzluk, mutluluk ile daimi mutsuzluk arasında gidip geliyor. Roman da tam da böyle bir ortamda tamirhane işleten, kimi zaman taksicilikle para çıkarmaya çalışan, en büyük zevklerinden biri akşamları barda içmek olan üç arkadaşı -Lenz, Otto ve Robby'yi- bir de Robby'nin sevgili Pat'ını anlatıyor~ Bu üç arkadaş bir İngiliz veya Amerikan edebiyatına ait olsaydı eminim ki bu kadar sevip etkilenmezdim. Ancak Almanya'nın savaştan çıkmış olması, insanların tüm istek ve hayallerinin nasıl yıkıldığının anlatılması ve o güzel anlarda bile her şeyin her an kaybolup gidecekmiş gibi hissettirmesi çok bağ kurabilecek bir durumdu. Kitaptaki tüm karakterler; fahişeler, komşular, doktorlar vs hep o yıkıklığı ve elden kayıp giden şeyleri anlatıyordu sanki. Dahası Pat ve Robby'nin ilişkisi çok mütevazı, çok zarifti. Tutkulu bir aşktan ziyade samimi sevgi ve saygıyı hissedebildiğim eserleri daha çok seviyorum. Bu romanda ise tam olarak bunu buldum. İkisinin ilişkisi bana Rüzgâr YükseliyorRüzgâr Yükseliyor kitabını hatırlattı. Yine bazı durumlar direkt Kelebeğin RüyasıKelebeğin Rüyası filmini aklıma getirdi. Zaten bu iki yapımı çok seviyorken kitapta ikisini hatırlayıp durmak ayrı etkiledi. Uzun
Üç ArkadaşErich Maria Remarque · Everest Yayınları · 2022311 okunma
hikari
Pat ve Robby arasında geçen bir konuşmadan bir kesit paylaşmak istiyorum: "(...) Bir şeyi beklemek kadar korkunç bir şey olamaz." "Anlamıyorsun, Robby. Asıl korkunç olan, insanın bekleyecek bir șeyinin olmaması." (295) Aynı bu şekil ikisinin birbirini dengelemesi o kadar güzeldi ki. Robby hayata hep umutsuz bakan, onu seven kişiye bile "Neden ben?" sorusunu soran biriydi. Pat ise her anın tadını her an elinden kayıp gidecekmiş gibi tatmaya çalışıyordu. İkisi de orta noktada, birbirlerine iyi geldikleri yerde buluşuyordu.🥹 Ah anlayabildiğim bir durum sanırım