2026 8. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2026 23:08
Halil Cibran'ın Meczup adlı kitabı, toplum tarafından “deli” olarak görülen bir karakterin iç dünyasını ve hayata bakışını anlatır. Romanın merkezinde yer alan meczup, insanların normal kabul ettiği düzenin dışında yaşar ve bu yüzden dışlanır. Ancak kitap ilerledikçe okur, meczubun aslında aklını yitirmiş biri değil; aksine hayatın, insanın ve hakikatin farkına varmış biri olduğunu görür. Meczup karakteri dünya nimetlerine, makama ve gösterişe değer vermez. İnsanların ikiyüzlü davranışlarını, çıkar ilişkilerini ve sahte inançlarını sessizce gözlemler. Söylediği sözler ve tavırları, toplumun alıştığı düşünce biçimini sorgulatır. Bu yönüyle kitap, kimin gerçekten “akıllı”, kimin “deli” olduğu sorusunu okurun zihnine bırakır. Meczup kitabını okurken en çok hissettiğim şey, “aslında deli sandıklarımız bizden daha mı akıllı?” sorusu oldu. Halik Ermiş, meczup karakteriyle bana göre toplumun dışına itilen ama gerçeği en net gören insanı anlatıyor. Herkesin peşinden koştuğu para, statü ve kabul görme isteği onun umurunda değil. Bu da insanı ister istemez düşündürüyor: Biz mi çok normaliz, yoksa çok mu alışmışız? Meczup karakteri yalnız ama bu yalnızlık acı veren bir yalnızlık değil. Daha çok kabullenişten gelen bir dinginlik var onda. İnsanların samimiyetsizliğini, çıkar ilişkilerini ve gösteriş merakını sessizce izliyor. Bazı yerlerde söyledikleri bana tokat gibi geldi, çünkü aslında hepimizin düşündüğü ama dillendirmediği şeylerdi. Bu yüzden kitap boyunca meczuba “deli” demek içime hiç sinmedi. Kitapta olaydan çok düşünce var ve bu bence en güçlü yanı. Okurken durup durup kendi hayatımı sorguladım. Ben neyin peşindeyim, gerçekten neye değer veriyorum diye. Tasavvufi tarafı olan bir kitap ve bu yönüyle insana içsel bir yolculuk yaptırıyor. Herkesin kaldırabileceği bir metin değil ama doğru zamanda okunduğunda çok iz bırakıyor. Genel olarak Meczup, beni yavaşlatan, içime döndüren ve bazı gerçeklerle yüzleştiren bir kitap oldu. Herkes sevmeyebilir ama ben “fazla normal” olmaktan yorulan insanların bu kitapta kendinden bir parça bulacağını düşünüyorum.
MeczupHalil Cibran · İndigo Kitap · 201822bin okunma