·112 syf.····Okunma: 01 Şubat 2026 00:00 Ana karakterimiz Bedia, babası Nazmi Bey'in musikiyle ilgilenmesinden dolayı küçük yaşlarda müzikle tanışır. Diğer çocuklarının aksine, müziğe ilgili minik Bedia’yı babası Nazmi Bey özel olarak eğitir. Onu hem nazende(şarkı söyleyen), hem de sazende(saz/enstüman çalan) yapmayı ister. Kendi bildikleri tükenince özel hocalar tutar. sırasıyla kanun, keman çalan Bedia bir gün bir ud sesi duyar ve bu enstrümana aşık olur. Çıkardığı ses onu yeri gelir duygulandırır, yeri gelir heyecanlandır. Bedia udda ustalaştıkça babasıyla karşılıklı çalıp söylerler. Babası Nazmi Bey ölüm döşeğindeyken Bedia’yı evlendirmek isterler. Bedia; Mail adında şık, süslü ve yakışıklı bir yüzbaşıyla evlenir. Mail ise Helula adında Yahudi bir kadının dans ve işvelerine tutulmuştur. Bedia geçen süreçte durumu fark eder ama sesini çıkarmaz. İlerleyen zamanlarda ise Helula, Bedia ile durumu konuşur. Mail'in aslında kendisine aşık olduğunu, onunda kendisini sevdiğini söyler. Bu durum ise Mail tarafından pek hoşnut karşılanmaz. Bir sevgi duymadığı eşi Bedia’ya karşı sevgi ve aşk beslemeye başlar. Yalnız Bedia bu ihanet karşısında Mail’i affedemez ağabeyinin yanına gider. Önce eşi Mail ve sonra ağabeyi Şemi’yi kaybeden Bedia, ağabeyinden kalma 2 yetimle kalakalır. Asıl hayat Bedia için şimdi başlar. Sıra, dans edip iffeti karşılığında para kazanan Helula’yı yargılayan Bedia’ya gelmiştir. Bedia bu durumda iffetini mi yoksa açlıktan ölmeyi mi seçecektir?
Kadının, cumhuriyet öncesindeki toplumsal yerini en akıcı ve anlaşılır dille kaleme alınma halidir; Udi. Keyifle ve ud müzikleri dinleyerek okudum. O ud ki Bedia'nın tek dostu, tek aşkı olmuştur.