2024 53. kitabı
‘Kendi gerçeğimi resmediyorum’ diyen Frida Kahlo’nun hayatını konu alıyor Aşk ve Acı.. Tablolarına ilk baktığımda çok da anlam veremediğim simgesel ayrıntıları, kitabı bitirdikten sonra  çok manalı ve olağanüstü bulmaya başladım. Hislerini tuvale yansıtmak sanırım böyle birşey, demekten kendimi alamadığım, hayatından kesitleri yansıtan tüm o ayrıntılarda; evet aşk var acı var ama en önemlisi varolduğunun ispatı, yaşamın ifadesi var. Genç yaşta geçirdiği kaza sonucu iki yıldan fazla tüm vücudu alçıyla kaplı bir şekilde yatakta geçiren, resim yapmaya da bu şekilde başlayan Frida Kahlo, zamanla renklerin büyülü dünyasına kaptırır kendini.. Çektiği fiziksel acılara, ruhunun yaralarını da ekleyerek yapar tablolarını.. ince ince işler gözyaşlarını..  bir çivi gibi batar bedenine yalnızlığı..kendisinden başlar resimlerini yapmaya çünkü en iyi kendisini tanır, kendi gerçekliğini resmeder, düşlerini değil..(“Kuş kanatları gibi alnında birleşen kalın kaşları, Frida’nın yüzünün simgesiydi ama kaşlar aynı zamanda da gitme isteğini, yürümese bile uçma isteğini, özetle düşsel kaçışlarını simgeliyordu.”) .. Aslında zayıftı, ama tüm zayıflığına rağmen bunu kabullenişi ve hiç çekinmeden dünyaya duyurmasıydı onu güçlü yapan.. (“Kendimi hem kendim için yaşayabilecek denli güçlü ve iç zenginliğine sahip hissediyorum, hem de değil bir davranışın en ufak bir düşüncenin dahi paralayabileceği kadar dayanıksızım.”) .. Mavi ev’de başlayan hikayesi, daha ilk sayfalardan itibaren alıp götürüyor. Ahh Frida diyorsunuz sonunda.. . Meksika devrimini doğumgünü ilan edecek kadar aykırı, çok istediği halde kazada hasar gören rahminden ötürü bebeğini bir türlü kucağına alamayan ama doğmamış bebeğini düşlerine konuk eden ruhu yaralı bir anne, yataktan kalkamadığı bir dönemde sergisine yatağıyla katılacak kadar sanata ve hayata bağlı.. ve Diego.. kafaları karıştıran bir birliktelik.. Aşkları, çelişkileri, taşkınlıkları, aşırılıkları, söylenemeyenleriyle Frida'nın hayatında yadsınamaz bir yere sahip. Aşk ve Acı, Frida Kahlo’yu tanımak değil, hissetmek isteyenler için. Biyografi okumaktan çok bir ruhun içine girmeye cesaret edenlere; sanatın acıyla nasıl var olabildiğini görmek isteyenlere gönül rahatlığıyla tavsiye edilir.
Frida KahloRauda Jamis · Everest Yayınları · 20185,3bin okunma