2026 17. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2026 17:09
Merhaba arkadaşlar. Uzun senelerdir Celaleddin Suyuti (İmam Suyuti) okumuyorduk. Yine bir tane kitabını bulduk ve okumaya karar verdik. Okumak isteyenler olursa bu eseri kendileriyle paylaşmaktan mutlu olurum. Kitaba adını veren konu, yani surelerin neye göre sıralandığı benim merak ettiğim konulardan biriydi. Çok önceleri bu konu hakkında tek bilgim İslam Peygamber’i Hazreti Muhammed’in bizzat kendi tespit ve yönlendirmeleriyle bu sıralamanın yapıldığıydı. Yazar ise bunu detaylandırıyor. Hem de ne detaylandırma. Hep birlikte bakalım. Öncelikle tüm surelerin ayrı başlıklar altında tek tek işlendiğini görüyoruz. Bizlerin bildiği Hazreti Muhammed’in bu sureleri bir sırayla yapmasının da tamamen vahye dayalı olarak, kafasına göre yapılmadığını, özellikle kötü niyetli kişilere bir cevap olma suretiyle kaleme almıştır. Kitaba ise tabii ki Kur’an’a övgü ile başlıyoruz. Onun ne kadar güzel yazıldığı, bir insanın kaleme alamayacağı kadar sırlarla dolu olduğu bir öğüt kitabı niteliğinde olduğunu aktarıyor bizlere. Ben şu soruyu özellikle sormak istiyorum. Kuran’da en sevdiğiniz özellikler neler? Mesela ben tarihi kıssaları ve mucize bölümlerini aşırı seviyorum. Özellikle ibretlik ve kötülüğün kimsenin yanına kalmayacağı kısımların anlatıldığı bölümlerde adeta rahatlıyorum. Devam ettiğimizde her sure tek tek ne için indirildi ne amaçlandı, sırası neye göre belirlendi bunlar, önceki dönemin anlatılanlarıyla beraber aktarılıyor. Oturup kendimiz araştırsak birleştiremeyeceğimiz ve büyük ihtimalle tarih içinde bulsak da çok zor bulacağımız bilgilerin harmanlandığını burada görüyoruz. Aynı zamanda mesela Fatiha suresi İslam’ın başlangıcını temsil ediyor. Bakara suresi dinin kaidelerini onun devamındaki Ali İmran ise Bakara’nın amacını tamamlıyor. Bütünlüğe bu şekilde ulaşılmasının etkileyici olduğunu da belirteyim. Benim çok beğendiğim ve özellikle son dönem geçirdiğim zorlu süreçte ihtiyacım olan manevi katkısını da içimde hissettiğim bir eser oldu diyebilirim. Sizlere de şiddetle değil, sevgiyle tavsiye ederim. İncelemeler: #49517789 Okumalar: Halifeler Tarihi Kuran Surelerinin Sıralanışındaki Sırlar Hepimize iyi okumalar dilerim..
Kur'an Surelerinin Sıralanışındaki Sırlarİmam Suyuti · Rağbet Yayınları · 200423 okunma