Çocukluğundan, ilk gençliğinden itibaren “İnsanlara nasıl yardım edebilirim? Yaşama nasıl güzellik ve katkı sağlayabilirim?” çabasıyla geçmiş, takdir edilesi bir ömür okudum. Cüzzam ( Lepra) hastalığıyla savaşından, Çağdaş, uygar bir ülke için savaşına, kız çocuklarının okuması ile inşa edilecek aydınlık bir Türkiye inancına, tertemiz kalbi ve keskin zekasıyla bir Rönesans kadınının hayat hikayesi bence bu kitap.
Çocukluğundan itibaren hümanist, insan sevgisi ile dolu, hayata güzellik katmaya çalışan, mücadeleci, asla pes etmeyen, hayatın en kötü yanlarına bile sevgiyle yaklaşan, kimseyi ırkıyla, milleti ile, dini ile ayırmadan kucaklayabilen, çok zeki, kendisine, çevresine, ülkesine ve hatta dünyaya daima iyilik, güzellik katmak için, geliştirmek için çabalayan, tam anlamıyla gerçek bir hümanistin hayat hikayesi bu kitap.
Böylesine yaşama güzellik katmak için ömrünü feda etmiş, yaşamı boyunca çabalayıp durmuş böyle güzel bir insana devlet, halk, bütün insanlık yardım etmeli öyle değil mi? Ama etmemiş işte… çok çekti Türkan hoca… mücadele ederken, tükettiler onu…
Türkan Saylan‘ın kendi cümleleri ile yaşamı, bu ülke ve dünya hakkındaki fikirleri, umutları, düşlerini bu kitapta bulacaksınız. Yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen bulutlu, karanlık havanın dağılıp, güneşin doğacağına umutla, tüm kalbiyle inanan ve buna ömrünü adayan bir kadının hikayesini okuyacaksınız.
Ayşe Kulin’in Türkan Türkan kitabını da çok beğenmiştim. Bu kitap ta gerek içinden çıkarılacak dersler, gerek karşınızda Türkan Saylan’ın sizinle sohbet ediyormuşçasına süren akıcılığı ile çok keyifli, rahat okunan bir kitap olmuş. Tavsiye ederim.
Güneş Umuttan Şimdi DoğarMehmet Zaman Saçlıoğlu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202192 okunma