Puan vermedi·590 syf.··Beğendi
···Okunma: 04 Şubat 2026 17:23 İskender Pala’nın Bülbülün Kırk Şarkısı kitabı bence klasik bir siyer kitabı gibi değil. Daha çok roman tadında, edebi dili güçlü, manevi tarafı ağır basan bir eser. Peygamber Efendimizin (sav) hayatını anlatıyor ama bunu kuru kuru bilgi verir gibi değil de, insanın içine işleyecek şekilde anlatıyor.
Kitabı okurken bazı yerlerde gerçekten durup düşünüyorsun. Yazar sadece olayları sıralamıyor, o dönemin ruhunu da hissettirmeye çalışıyor. Zaten dili de çok güçlü. Yer yer ağır kelimeler var ama rahatsız etmiyor, tam tersine kitaba ayrı bir hava katıyor.
Mesela şu cümle kitabın genel havasını çok iyi anlatıyor:
“İnsan hayatını kötülükle değil, güzellikle yaşamalı; Allah belki ömrü bize bunun için vermiştir.”
Bülbül metaforu da çok güzel kullanılmış. Bülbül burada sadece bir kuş değil, sanki aşkın ve teslimiyetin sesi gibi. Peygamber sevgisini anlatırken insanın kalbine dokunuyor.
Kitapta beni en çok etkileyen yerlerden biri de yetimlik konusu oldu. Şu cümle gerçekten çok güçlü:
“Babası yok diye bir çocuğu sahipsiz mi sanırsın? Yetimin sahibi Allah’tır.”
Genel olarak kitap insana iyi geliyor. Hem düşündürüyor hem de içini yumuşatıyor. Maneviyatı olan, edebi dili seven biri için kesinlikle okunacak bir kitap.
Kısacası: Bu kitap sadece bir şey öğretmiyor, aynı zamanda insanın kalbine de dokunuyor.
Herkese keyifli huzurlu okumalar dilerim.....