Dinin krizi değil, din algısının krizi
2026 2. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 23:57
Bu kitabı okurken hissettiğim şey, dinin gerçekten tükendiği değil; yanlış anlatıldığı ve yanlış temsil edildiği oldu. Yazar, modern dünyada dinin neden etkisini kaybettiğini Batı tecrübesi üzerinden ele alıyor ve özellikle kilise, kurumsal din anlayışı, bilim ve teknolojiyle yaşanan kopuşlar üzerinden güçlü tespitler yapıyor. Okurken sık sık şunu düşündüm: İnsan dine değil, kendisine dayatılan din algısına itiraz ediyor. Kitap, insanın dinsizleşmediğini; aksine bilimi, teknolojiyi ve insanı kutsallaştırarak yeni inanç alanları ürettiğini gösteriyor. Bu tespitler yer yer çok çarpıcı. Ancak anlatılan “din krizi”, ilahi kaynağı korunmuş, evrensel bir dini değil; müdahale edilmiş ve tarihsel yükler taşıyan bir din anlayışını anlatıyor. Bu nedenle okurken, sorunun dinde değil, onu anlamakta ve temsil etmekte olduğunu daha net hissettim. Dinin Geleceği benim için bir çözüm kitabı değil; bir durup düşünme kitabı oldu. “Din nereye gidiyor?”dan çok, “Biz dini nereye koyduk?” sorusunu sordurdu. Tek cümlelik not: Bu kitap, dinin neden çöktüğünü değil; vahiyden kopmuş din anlayışlarının neden ayakta kalamadığını düşündürdü.
Dinin GeleceğiAli Köse · Nobel Akademik Yayıncılık · 202344 okunma