-Özgürlük ancak sorumluluk temeli üzerinde yaşayabilir. Sorumluluk olmadan, özgürlük yaşayamaz. Sorumluluk, özgürlüğün diğer yarısıdır. Yani, sorumluluk ve özgürlük el ele, baş başa gitmek zorundadır.
-Sorumluluğun olmadığı yerde özgürlük, özgürlüğün olmadığı yerde sorumluluk olamaz diyorsunuz.
-Evet. Bugün toplumumuzun içinde bulunduğu sorunların temelinde yatan nedenlerden biri de insanlarımızın yetişkin özgürlüğü isterken, çocuk sorumluluğu içinde kalması.
-İlginç bir kavram. Yetişkin özgürlüğü istemek, ama çocuk sorumluluğu içinde kalmak. Bunu biraz açar mısınız, Doğan Bey?
-Açayım. Siz çocukken özgürlüğünüz bu kadar geniş miydi? Örneğin, istediğiniz zaman bilet alıp Ankara'ya gidebilir miydiniz? Ya da canınız istediği için arkadaşlarınizla buluşup akşam sinemaya gidebilir miydiniz? Bunun gibi daha birçok olanaklar sayabilirim ki, küçükken sizin yaşamınızda yoktu ama şimdi var. Değil mi?
-Evet.
Ama, küçükken elbisenizi, ayakkabınızı, kitaplarınızı sizin almanız beklenmiyordu; bunlar sizin sorumluluğunuz değildi. Yani ikisi arasında doğrudan bir ilişki var: özgürlüğünüz arttıkça, sorumluluğünuz da artiyor.SavaşçıDoğan Cüceloğlu