2026 2. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2026 13:46
Benim Adım Kırmızı, Orhan Pamuk’un yalnızca Türkiye’de değil, dünya edebiyatında da en çok bilinen romanlarından biridir. Yayımlandığı günden itibaren hem Doğu’yu anlatma biçimiyle hem de kullandığı anlatım tekniğiyle geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Romanın merkezinde bir cinayet vardır; ancak bu cinayet, klasik bir polisiye merakıyla değil, düşünsel bir sorgulamayla ilerler. Hikâye, 16. yüzyıl İstanbul’unda, saray için gizlice hazırlanan bir kitabın etrafında şekillenir. Bu kitapta çalışan nakkaşlardan biri öldürülür. Cinayet, roman boyunca okuru diri tutan bir gerilim yaratır; fakat asıl mesele katilin kim olduğu değil, bu cinayetin neden mümkün olduğudur. Cinayet, sanata bakıştaki çatışmaların, korkuların ve inanç krizlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Gelenekle yenilik arasındaki gerilim, sadece fikirlerde değil, insanların eylemlerinde de karşılık bulur. Romanın dikkat çekici yönlerinden biri, olayların tek bir anlatıcıdan aktarılmamasıdır. Her bölümde farklı bir ses konuşur. Bazen bir nakkaş, bazen bir kadın, bazen bir köpek, bazen bir ağaç, bazen de “kırmızı” anlatıcı olur. Hatta öldürülen kişi bile söz alır. Bu çok sesli yapı, okura şunu hissettirir: Hakikat parçalıdır. Gerçek, tek bir bakış açısıyla kavranamaz. Her anlatıcı, kendi gördüğünü ve kendi çıkarını anlatır. Bu anlatım biçimi, Orhan Pamuk’un roman anlayışının temel taşlarından biridir. Pamuk, okuru yönlendiren, açıklayan, ahlaki sınırlar çizen bir anlatıcıyı bilinçli olarak tercih etmez. Okur, anlatılanlar karşısında yalnız bırakılır. Bu yalnızlık, romanın en güçlü etkilerinden birini yaratır. Bu etki özellikle bazı bölümlerde rahatsız edici bir hâl alır. Okuyucuyu en çok zorlayan kısımlardan biri, romanda geçen oğlancılıkla ilgili anlatılardır. Bu bölümler, anlatımda açık bir kınama ya da mesafe olmadığı için sarsıcıdır. Anlatı, bugünün değerleriyle okunduğunda, sanki bu durum olağan bir gerçeklik gibi sunuluyormuş hissi yaratır. Rahatsızlık da tam olarak buradan doğar.Ancak Orhan Pamuk’un edebi tavrı, bu rahatsızlığı özellikle üretir. Pamuk, romanın bir ahlak öğretme alanı olmadığını düşünen bir yazardır. Ona göre romancı, geçmişi yumuşatmak ya da temizlemek zorunda değildir. Benim Adım Kırmızı’da Osmanlı dünyası idealize edilmez. Güç, iktidar, korku, bastırılmış arzular ve çelişkiler yan yana durur. Okuyucunun huzursuz olması, metnin zayıflığı değil, bilinçli bir tercihidir. Romanın dünya çapında bu kadar ilgi görmesinin nedenlerinden biri de budur. Batılı okur için kitap, hem estetik bir tarih anlatısı hem de evrensel bir sorgulama alanı sunar: Sanat kime aittir? Taklit etmek suç mudur? Birey olmak günah mıdır? Yerli okur içinse roman, çok daha zor bir yüzleşme alanıdır. Çünkü anlatılan dünya, bir “başkasının tarihi” değil, tanıdık bir geçmiş olarak algılanır. Bu da rahatsızlığı derinleştirir. Cinayet, çok sesli anlatım ve rahatsız edici temalar birleştiğinde Benim Adım Kırmızı, okuru rahatlatan bir roman olmaktan çıkar. Pamuk, okurun ne düşüneceğini söylemez; ona güvenli bir ahlaki konfor alanı sunmaz. Sadece bakmaya zorlar. Hem anlatılan dünyaya hem de okurun kendi bakışına. Belki de Orhan Pamuk’un bu romanla yapmak istediği tam olarak budur: Okuru edilgen bir konumdan çıkarıp, sorgulayan bir yere taşımak. Sanatın, tarihin ve anlatının masum olmadığını göstermek. Benim Adım Kırmızı, bu yüzden yalnızca bir cinayet romanı değil; bakışın, anlatmanın ve susmanın bedeli üzerine yazılmış bir metindir. Bu romanı bitiren okur, katilin kim olduğunu öğrenir; ama asıl zor soru kitap kapandıktan sonra başlar. Çünkü Benim Adım Kırmızı, cevap vermekten çok, okuru kendi sorularıyla baş başa bırakır. ••Bu kitabı seninle BülentÖz.BülentÖz. okumak, kelimelerin arasına seni yerleştirmek gibiydi. Aynı alıntılarda durduk, altını çizdiğimiz cümlelerde göz göze geldik. Karakterleri konuştuk, senin gördüğün bir ayrıntı benim zihnimde başka bir kapı açtı; benim fark ettiğim bir sessizlik sende uzun bir düşünceye dönüştü. Aynı metne bakıp farklı şeyler görmemiz, sonra o farklarda buluşmamız çok tanıdıktı aslında. Benim Adım Kırmızı’yı seninle okurken şunu hissettim: Bazı kitaplar insanı anlatır ama bazıları, birlikte bakabilmeyi öğretir. Ve ben, bu sayfalarda seninle düşünmeyi çok sevdim.
Benim Adım KırmızıOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202320bin okunma
Ah can, Ah canan ‘baktığın bensem gördüğün sensin’ seninle neyi yapmak vasat ki kitap okumak güzel olmasın….Ben seni okurken tanıdığım o günden beri de seni okuyorum sayfa sayfa, satır satır, kelime kelime… senin realist bakış açın benim romantizm sentezim belki de yarım olanı tam etmek içindir. Ondandır güzel bir şey gördüğüm de sen de gör sen de oku sende gez sende ye diye ısrarlarım… kocaman bir iyikisin LavantaLavanta❤️🅾️
Lavanta
Seninle okumayı,seninle keşfetmeyi çok seviyorum..Kocaman bir iyikisin❤️