llay

@eybess
Dayanmanın Adı: Yaşamak
2026 71. kitabı
Yaşamak, adının sadeliği kadar vurucu bir roman. Büyük laflar etmiyor, süslü cümlelerle ağlatmaya çalışmıyor; tam tersine, hayatın insana neler yapabildiğini sakin ama tokat gibi bir dille anlatıyor. Okurken “bu kadar da olur mu?” dediğin şeyler oluyor ama mesele trajedi pornosu değil; insanın her şeye rağmen ayakta kalma hâli. Romanın gücü, sıradan bir insanın hayatına odaklanmasında. Kahraman büyük ideallerin peşinde koşan bir kahraman değil; hata yapıyor, düşüyor, bazen bencilleşiyor, bazen pişman oluyor. Tam da bu yüzden sahici. Yaşadıkları seni sarsıyor ama yazar, acıyı şova çevirmeden, abartıya kaçmadan veriyor. O sakin anlatım, olan biteni daha da ağır hissettiriyor. Kitap aynı zamanda dönemin toplumsal kırılmalarını, değişen düzeni, insanların savruluşunu fon olarak iyi kullanıyor. Politik arka plan var ama roman, slogana boğulmuyor; insan hikâyesi merkezde kalıyor. Büyük tarih, küçük insanların hayatını nasıl paramparça ediyor, bunu sessizce gösteriyor. Eleştirilecek tarafı var mı? Var. Tempo yer yer çok sakin; bazı okurlar için “bir şeyler olsun artık” hissi yaratabilir. Ayrıca karakterlerin başına gelenlerin arka arkaya gelmesi, kimi yerde kaderin fazla acımasız kurgulandığı duygusunu uyandırabilir. Ama bu, kitabın duygusal gücünü düşürmüyor; aksine, “hayat bazen gerçekten böyle üst üste vurur” hissini güçlendiriyor. Sonuç: Yaşamak, dramatik ama ajitasyona kaçmayan, sade ama derin bir roman. Hayatın insanı eğip bükmesine rağmen tamamen kıramadığı yerlere bakıyor. Ağlatır mı? Evet. Ama daha çok, içini sessizce sızlatır. Okuyup bitirdikten sonra bir süre susup düşünmek isteyeceğin kitaplardan.
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,6bin okunma