·70 syf.····Okunma: 07 Şubat 2026 02:30 Stefan Zweig, Korku’da okuru büyük olaylarla değil, insan zihninin içinde büyüyen küçük ama zehirli düşüncelerle sarsıyor. Hikâye yüzeyde bir şantaj ve yasak ilişki etrafında dönüyor gibi görünse de, asıl anlatılan şey dışarıdaki tehlike değil, insanın kendi vicdanında kurduğu mahkeme.
Zweig’in asıl ustalığı, korkuyu somut bir tehdit olmaktan çıkarıp bir ruh hâline dönüştürmesinde. Kadın karakter, başına gelenlerden çok, gelebilecek olanların ihtimaliyle eziliyor. Belirsizlik, suçluluk ve yakalanma endişesi, onu adım adım felce uğratıyor. Okur da bu sürecin içine çekiliyor; hikâye ilerledikçe gerilim olaylardan değil, karakterin zihnindeki fırtınadan besleniyor.
Kitabın en güçlü tarafı, korkunun cezadan bile daha yıkıcı olabileceğini göstermesi. Çünkü ceza bellidir; korku ise sınırsızdır, şekilsizdir ve insanın hayal gücüyle durmadan büyür. Zweig, bu psikolojik gerilimi öyle ustaca kurar ki, okur da karakterle birlikte sürekli tetikte yaşar.
Finalde gelen ters köşe ise, bütün bu gerilimi başka bir ışıkta görmemizi sağlar: Yaşananların ağırlığı, dış dünyadaki olaylardan çok, insanın kendi içinde kurduğu senaryoların eseridir. Böylece Korku, basit bir “aldatma” ya da “şantaj” hikâyesi olmaktan çıkar; insan ruhunun karanlık odalarına yapılan kısa ama sarsıcı bir yolculuğa dönüşür.