Eğilerek Doğrulan Bir Sevmenin Terbiyesi
2026 3. kitabı
Bu kitap, sevmeyi yalnızca bir duygu taşkınlığı olarak değil, insanın kendi içini eğitme süreci olarak ele alıyor. “Elif gibi sevmek” ifadesi, dik durmanın kibirle değil; eğilerek doğrulmanın hikmetiyle mümkün olduğunu fısıldıyor. Hikmet Anıl Öztekin’in dili, okuru sert hükümlerle köşeye sıkıştırmıyor; aksine yumuşak bir sesle kalbin kapısını aralıyor. Metnin içinde dolaşan ana duygu, sevdikçe arınan bir kalbin yavaş yavaş kendi fazlalıklarından kurtulması. Okur, satır aralarında aşkın bir sahip olma hâli değil; bir emanet bilinciyle taşınması gerektiğini hissediyor. Anlatı, gündelik duygularla tasavvufî sezgileri aynı potada eritmeye çalışıyor. Yer yer cümleler bilerek sadeleşiyor; okurun kendi iç sesiyle baş başa kalması isteniyor. Bu sadelik, metnin samimiyetini güçlendiriyor: Aşkın en gürültülü anlarında bile sükûtu koruma çağrısı var. Yazar, romantik bir atmosfer kurarken, okuru orada oyalamıyor; sevmenin insanı dönüştüren tarafına işaret ediyor. Sevginin yalnızca coşkuyla değil, sabırla ve vazgeçebilme erdemiyle derinleştiği düşüncesi metnin omurgasını oluşturuyor. Kitabın güçlü tarafı, sevgiyi idealleştirirken insanın kırılganlığını yok saymaması. Okur, kusursuz bir sevme biçimiyle değil; yanılan, tökezleyen ama yeniden doğrulmaya niyet eden bir kalple karşılaşıyor. Bu yönüyle metin, romantik bir okumanın ötesinde, kalbe dair küçük bir terbiye defteri gibi okunabiliyor. Sayfalar kapandığında geriye kalan, geçici bir duygulanım değil; sevmeye dair daha dikkatli, daha incelikli bir bakış oluyor. İnsanın hem kendisine hem sevdiğine karşı daha yumuşak olma ihtiyacı, metnin kalpte bıraktığı en kalıcı iz.
Din
Elif Gibi Sevmek 1Hikmet Anıl Öztekin · Hayy Kitap · 201715,2bin okunma